Ministri o sproščanju ukrepov

V nedeljo je bilo opravljenih 1679 testov na koronavirus, pozitivnih jih je bilo 431. Delež pozitivnih je 25,7 odstotka. Umrlo je 44 bolnikov, 27 v bolnišnicah in 17 v domovih. Hospitaliziranih je bilo 1320 covidnih bolnikov, intenzivno nego jih je potrebovalo 208.

V vseh statističnih regijah se z jutrišnjim dnem odpirajo cvetličarne, avtopralnice in kemične čistilnice. Dovoljuje se tudi izvajanje higienske nege (pedikura, frizerji), razen dejavnosti salonov za nego telesa, piercinga, tetoviranja in podobnih storitev. Dovoljuje se izvajanje ponudbe finančnih ponudnikov.

Minister Zdravko Počivalšek je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se le v tistih statističnih regijah, v katerih se epidemiološka slika boljša (Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska), dovoljuje odprtje trgovin, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev (tudi trgovin s tako ponudbo, ki sicer prodajajo živila), trgovin za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji. Odprte so lahko tudi trgovine, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in trgovine z motornimi vozili.

Po besedah ministra Jerneja Vrtovca bo potniški promet izvajan po počitniškem voznem redu. Avtobusi in vlaki bodo lahko vozili le do polovične zasedenosti. Na smučiščih je treba vzpostaviti izvajanje vseh preventivnih ukrepov, njihov nadzor morajo izvajati redarske službe.

Prehajanje občinskih meja znotraj štirih statističnih regij je dovoljeno, če imate nameščeno aplikacijo #Ostani zdrav, je poudaril minister Aleš Hojs in dodal, da pa ni dovoljeno prehajanje med »pozitivnimi« statističnimi regijami. Za tiste uporabnike, ki nimajo pametnih telefonov, posebna rešitev ni predvidena, a takih prebivalcev je malo. Osebe brez naložene aplikacije bodo policisti na meji med eno in drugo občino napotili nazaj v občino bivališča, ne bo pa izrekel kazni. Če bo policist tako osebo legitimiral v občini in ne bo imela naložene aplikacije, pa bo kazen lahko izrekel.

Odlok o podaljšanju epidemije bo v tem tednu podaljšan, je v nadaljevanju zatrdil uradni govorec Jelko Kacin.

Oddana vloga za izraz zainteresiranosti za cepljenje bo hkrati tudi podatek, koga bi lahko cepili prej.

Kapacitete v bolnišnicah so na robu zmogljivosti, a nekaj rezerv je. Aplikacija je pozitiven ukrep in še posebej koristen pri prečkanju občinskih meja in se v iskanje pravne podlage za kaznovanje neuporabe, vlada ni posebej poglabljala.

Načrt sproščanja ukrepov je vladi osredje vodilo, mu pa v popolnosti ne sledi. Vlada je ocenila, da je odprtje za teh 8 delovnih dni smiselna odločitev, saj je evidentirala nekatere potrebe pri prebivalstvu.

M. D.