Minister Vizjak na odprtju novega večstanovanjskega objekta v Črnomlju

(od leve) Direktor TGH Stjepan Jarnević, minister Andrej Vizjak, direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec in župan Andrej Kavšek (avtor; Jure Kos)

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak se je danes udeležil odprtja novega večstanovanjskega objekta v naselju Čardak v Črnomlju. Na slovesnem odprtju je dejal, da je novi objekt korak k temu, da bodo mladi ostali v Beli krajini.

Minister je poudaril, da je cilj nacionalne stanovanjske politike 10.000 novih najemnih stanovanj v 10. letih.

Letos sprejeta novela stanovanjskega zakona namreč omogoča lažje investiranje, spreminja pogoje vzdrževanja in ustanavlja javni najem stanovanj. To so bo besedah ministra dejavniki, ki bodo vzpodbudili trg najemnih stanovanj, pa tudi gradnjo novih najemnih stanovanj.

V novem, sodobnem, energetsko naprednem bloku v mirni soseski in v bližini doma starejših občanov v Črnomlju je 49 stanovanj s skupno površino približno 3700 kvadratnih metrov. Velika so med 40 in 75 kvadratnih metrov, razen v terasni etaži, kjer so stanovanja večjih površin.

Največji kupec stanovanj je Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki je odkupil 30 enot s približno 1900 kvadratnih metrov bivalne površine. Stanovanja stanovanjskega sklada bodo namenjena najemu za mlade družine in starejše. V nizkem in visokem pritličju je 15 oskrbovanih stanovanj. Preostalih 19 stanovanj je bilo namenjenih trgu.

Direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec je ob odprtju novega bloka dejal, da 30 stanovanj za stanovanjski sklad ne pomeni veliko, pomenijo pa veliko za Belo krajino. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da bo sklad letos končal 1500 stanovanj.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je poudaril, da je večstanovanjski objekt Čardak po 33. letih prvi novi večstanovanjski objekt s toliko stanovanji v Črnomlju. Kot je dejal, je mesto s tem objektom dobilo stanovanja, ki so jih nujno potrebovali.

Stjepan Janković, direktor podjetja TGH, ki je izpeljalo investicijo, je povedal, da je ta velik in pomemben projekt omogočila tudi državna politika, ki je usmerjena v decentralizirani razvoj Slovenije.

Vrednost investicije podjetja TGH je približno 4,5 milijona evrov. Gradnja objekta se je začela julija 2020, končala pa se je ta mesec. Stanovanja bodo vseljiva septembra.

M. D.