Minister: Stopimo skupaj, premagajmo virus in tudi naše osebne predsodke, pomisleke, strahove

Minister za zdravje Janez Poklukar (vir: gov.si)

Od jutri dalje bo možnost izbire med cepivi proti covid-19, minister za zdravje Janez Poklukar pa danes prosi, naj se cepimo. “Samo, če bomo kolektivno precepljeni, bomo varni vsi,” je poudaril minister in pozval tudi k premagovanju predsodkov, pomislekov in strahov.

Minister Janez Poklukar je zapisal:

Spoštovani,

nahajamo se v trenutku, ki je vreden našega skupnega premisleka.
Trenutno število okužb strmo upada. To dejstvo lahko pripišemo znatnemu številu cepljenih, velikemu številu prebolevnikov in lepemu vremenu. Je odraz vseh nas in naših odrekanj. Hvala vsem, ki se držite ukrepov. Hvala vsem za potrpežljivost.

A obenem imamo v bolnišnicah še vedno 102 osebi, 37 na intenzivni negi. Za temi številkami so ljudje in so življenja. So naši sorodniki, prijatelji, sosedje, znanci. Virus je namreč še vedno med nami in v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi skupaj, moramo še vedno vzdrževati previdnostne ukrepe. S temi ukrepi živimo že dolgo, prvenstveno so namenjeni preprečevanju preobremenitve zdravstva – a le dokler ne najdemo boljše rešitve.

Rešitev je tu. To je cepljenje. Obstaja samo ena pot, da lahkotno preživimo ne samo poletje, temveč tudi jesen in zimo.

Ta pot je kolektivna precepljenost.

Zato vas prosim, da izkoristite možnost in se cepite. Trenutno je v Sloveniji več cepiva kot prijavljenih na cepljenje. Spremenimo to skupaj! V tednu, ki prihaja bomo ponudili možnost izbire med cepivi. Delamo na tem, da vam cepljenje organizacijsko še bolj približamo. Samo, če bomo kolektivno precepljeni, bomo varni vsi. Tako starejši v domu ostarelih, kot naši otroci v vrtcu. Če poskrbimo zase, skrbimo tudi za druge. Omogočimo šolarjem, da bodo jeseni lahko sedli v šolske klopi. Da bodo lahko hoteli odprti. Da bomo lahko tokratne božične praznike vendarle normalno preživeli skupaj.

 Spoštovani,

vem, da skupaj zmoremo. Prosim vsakega izmed vas, da stopimo skupaj in premagamo ne le virus, ampak predvsem naše osebne predsodke, pomisleke, strahove. Cepimo se!

Janez Poklukar, minister za zdravje