Minister Gantar: Vsak bi se moral vesti, kot da je okužen

Tomaž Gantar, minister za zdravje (vir: gov.si)

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci poudaril, da se moramo vsi skupaj zavedati, da smo v obdobju kot ga še ni bilo. “Zdravstveni sistem ni dimenzioniran za okoliščine, s katerimi se soočamo zdaj. Potrebni so ukrepi, tudi organizacijske spremembe, da lahko obvladujemo težave, s katerimi se soočamo.”

Minister je poudaril, da bi se moral vsakdo vesti, kot da je okužen. Ker tega ni, so potrebne omejitve.

Uradno število potrjenih okužb z novih koronavirusom je 275, a verjetno jih je petkrat več.

Vseh, ki kažejo znake respiratornih obolenj, se ne testira več, nekateri pa bodo še zboleli. Potrebno je pravilno načrtovanje testiranja in nima smisla, da bi vsakega testirali. “Smiselno je upoštevati strokovno presojo in v katerih primerih se to počne. Populacija ne bi bila nič bolj varna, če bi vse testirali,” je dejal.

Upajmo, da se bo ob sprejetih ukrepih stopnja naraščanja okuženih in obolelih uspela umiriti, da bi jo zdravstveni sistem obvladoval, torej da bi se bolniki z zapleti pojavili v daljšem časovnem obdobju, da bi jih lahko obravnavali.

Po ministrovih besedah se težave zdravstvenega sistema, ki že tako ali tako obstajajo, v takšnih razmerah samo še potencirajo. A kljub temu zagotavlja, da razmere za zdaj obvladujejo. “Potrebni so ukrepi organizacijske narave,” je dejal in omenil možnost vzpostavitve mobilnih enot za testiranje na terenu.

Tako bodo denimo testirali neposredno na domu ali v domovih za ostarele in tem ljudem ne bo treba iti na vstopno točko.

Minister je tudi opozoril še na pomanjkanje zaščitnih sredstev. “Dokler z njimi ne razpolagamo, bo prihajalo do omejitev in pritožb, da tega ni,” je povzel. Da bi najbolj smotrno razdeljevali zaščitno opremo glede na dejanske potrebe, so bolnišnicam poslali točna navodila, katere podatke jim morajo dnevno pošiljati – gre za podatke o številu bolnikov, testiranih itd.

Opozoril je, da so države, ki so ogrožene zaradi novega koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev. Pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v naslednjih dneh izboljšala in jo bodo lahko razdelili vsem tistim, za katere menijo, da jo morajo prejeti.

Situacija je bila v štartu podcenjena, da se je to, ne le v Sloveniji, pač pa tudi drugje obravnavalo kot malo hujšo gripo, kar se je izkazalo za napačno oceno,” je dejal.

Laboratorijsko testiranje bodo opravljali pri bolnikih, ki so ali bodo hospitalizirani, pa tudi pri zdravstvenih delavcih in oskrbovancih domov za starejše in socialnovarstvenih zavodih z akutno okužbo dihal z ali brez vročine, ne glede na to ali rabijo hospitalizacijo.

Infektologinja prof. dr. Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je pojasnila, da teste na koronavirus izvajajo pri vseh tistih, ki potrebujejo pregled pri zdravniku zaradi morebitne napotitve v bolnišnico.

Prav tako se testi izvajajo pri oskrbovancih domov za starejše občane, ki zbolijo za okužbo dihal.

Enako velja za bolnike, ki so morda zaradi kakšne druge diagnoze sprejeti v bolnišnico in imajo sočasno okužbo dihal.

Testi se izvajajo tudi pri ljudeh, ki so že v bolnišnici iz katerega drugega razloga, pa se jim razvije okužba dihal.

Še posebej so pozorni na domove starejših občanov in kronične bolnike.

Ukrepi gredo v smeri, kako rizične osebe umakniti iz delovnega procesa.

Vir: htukaj

C. R.