Minister Cigler Kralj obiskal Novo mesto in se zahvalil ekipi Doma starejših občanov

Novo mesto je včeraj obiskal Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Obiskal je naselje Žabjak – Brezje, se pozanimal o izvajanju ukrepov Centra za socialno delo Novo mesto in se pogovarjal s prebivalci Bučne vasi. Vse strani je spodbudil, naj bo skupni cilj življenje v sožitju, je zapisal, pri reševanju socialnega položaja Romov v jugovzhodni Sloveniji pa je veliko izzivov, je zapisal na Twitterju.

Minister je v sklopu srečanja obiskal tudi Območno enoto Zavoda za zaposlovanje Novo mesto in Inšpektorat za delo Novo mesto. Inšpektorjem je svetoval, naj še naprej ohranjajo spoštovanje in sodelovanje ter krepijo občutek odgovornosti in razumevanja med delodajalci in delojemalci.

Med drugim je poudaril, da se je Novo mesto v času epidemije odlično znašlo na področju delovnega resorja, saj večjih izpadov zaposlenih v večjih podjetjih ni bilo zaznati, tudi zaradi vladnih ukrepov, ki so bili učinkoviti.

V spremstvu državne sekretarke Mateje Ribič in nekaterih ostalih sodelavcev je obiskal tudi Dom starejših občanov (DSO) Novo mesto, kjer so ministra med drugim opozorili, da je v ožji regiji premalo kapacitet v domovih starejših občanov in bi bilo potrebno najti rešitev za vsaj 150 dodatnih postelj. V DSO imajo pripravljen tudi projekt in pridobljeno gradbeno dovoljenje za dodatne domske kapacitete za dnevno varstvo starejših in začasno bivanje, o čemer smo na portalu že poročali. Gre pa za 50 dodatnih mest.

Dotaknili so se tudi uspešnega spopadanja z epidemijo covid-19, kjer je minister izrekel pohvalo ekipi Doma za starejše občane Novo mesto, ki je v prvem valu uspela ubraniti starejše stanovalce.

“Velika zahvala gre vsem, ki so zaslužni in odgovorni, da so bili tako zelo uspešni v boju v času epidemije in verjamem, da sta to dober zgled in dobra priprava tudi za bodoče izzive,” je dejal Janez Cigler Kralj.

Z Mestne občine Novo mesto so dodatno še sporočili, da je župan Gregor Macedoni ob srečanju z ministrom glede romske problematike poudaril, da gre predvsem za medresorsko reševanje problematike, izpostavil pa je tudi problem glede nezaposlenosti in slabih rezultatov pri zaključevanju osnovnošolske izobrazbe, ki ju beležijo med Romi.

Obiskali so tudi večnamenski romski center Brezje, pogovore so nadaljevali v prostorih Krajevne skupnosti Bučna vas, kjer je bil navzoč tudi romski svetnik v novomeškem občinskem svetu Duško Šmajdek. Slednji se je strinjal z ministrovim pozivom, da vsak prevzame odgovornost za lastno življenje.

Minister se je srečal tudi z Romom v naselju Žabjek, ki je edini med 700 prebivalci zaposlen. Macedoni je ob tem dejal: “Vemo, da 99 odstotkov Romov ne konča osnovne šole in da 99 odstotkov Romov ni zaposlenih, kar pomeni, da zastavljene državne politike na področju zaposlovanja in delovne zakonodaje v tem segmentu ne delujejo, zato je potrebno iskati dejanske rešitve.”

V nadaljevanju objavljamo nekaj fotografij včerajšnjega obiska:

Minister se je v Žabjaku rokoval z edinim zaposlenim iz tega naselja.

Vir: Twitter

J. M.