Migranti se prosto sprehajajo po Beli krajini in tudi kočevsko-ribniškem območju

Fotografija je simbolična.

Civilna iniciativa Bela krajina je začela objavljati podatke, izjave in fotografije o ilegalnih migrantih, ki se gibljejo po Beli krajini, pa tudi kočevsko-ribniškem območju. Zgolj ti posnetki in pričevanja domačinov pritrjujejo navedbam, da slovenska vlada v odhajanju in vodstvo policije prikrivata prave podatke o dogajanjih v povezavi z ilegalnimi prehodi južne državne meje.

Poročanje policije je namreč zelo skopo in pomanjkljivo, še več, čedalje slabše je. O tem, ali jih vračajo na hrvaško stran ali pa jim nudijo brezplačni t. i. taksi prevoz do azilnega doma v Ljubljani ali Logatcu, so v Novem mestu nasploh prenehali poročati. Viri iz policijskih vrhov pa neuradno poročajo, da je poročanje zelo otežkočeno, da ne rečemo, prepovedano.

Civilna iniciativa je včeraj objavila, da občani občine Črnomelj ilegalne migrante redno videvajo predvsem na območjih Vinice, Dragatuša in Adlešičev. V preteklih dneh pa je nekoliko večja skupina migrantov ogovorila celo otroke na igrišču na Butoraju (od Črnomlja oddaljenem 3 kilometre). Zapisali so, da se je v tem kraju, kjer migranti očitno iščejo bližnjice do Črnomlja, že pred približno pol leta zgodil eden prvih migrantskih vlomov v eno od tamkajšnjih zidanic, zdaj pa se v tem kraju z migranti srečujejo precej pogosto.

Policija je v preteklih dneh uradno poročala o naslednjih prijetih migrantih:

  • Pretekli konec tedna (13. – 16. 7.):                                                                         31
  • Ponedeljek, 16. julij:                                                                                               6
  • Torek, 17. julij:                                                                                                     13
  • Torej, 17. julij, v Ložinah, občina Kočevje:                                                                6
  • Sreda, 18. julij:                                                                                                     13
  • Četrtek, 19. julij:                                                                                                   10
  • SKUPAJ:                                                                                                              79

Po četrtku policija oziroma Policijska uprava Novo mesto o prijetih ni več poročala, običajno petek združijo s soboto in nedeljo ter o tem poročajo v ponedeljek.

Od 79 migrantov jih je bilo 73 prijetih na območju občine Črnomelj. Zanimivo je, da so se migranti začeli odmikati od prehodov v občini Metlika, kjer so pred tem prav tako nezakonito prehajali mejo. Preusmerili so se na Črnomelj, kar veliko pove tudi o delu črnomaljskega županstva.

V BiH azil od 8.930 migrantov odobrili le enemu

Preverili smo tudi poročanje nekaterih hrvaških in bosanskih medijev. Po poročanju bosanskih oblasti je letos v Bosno in Hercegovino (BiH) prišlo 8.930 ilegalnih migrantov. Večina jih je zaprosila za azil, vendar so tega odobrili le enemu.

V BiH poročajo, da je trenutno pri njih okoli 4.500 ilegalnih migrantov, redno tedensko jih na novo pride okoli 400 do 500. Kot posebno problematično izpostavljajo problematiko migrantov iz Irana, ki do Beograda prispejo z letalom, saj jim Srbija dovoljuje prost prihod. Nato pa se porazgubijo po Balkanu in poskušajo preko BiH priti na območje Evropske unije.

V zadnjih dneh se je po poročanju Blica v BiH med posameznimi župani vnel tudi večji spor, saj nobena občina migrantov ne želi nastaniti na svojem območju. Včeraj pa so iz Bihača, iz tamkajšnjih mestnih parkov, v migrantski center pri naselju Delijaš, ki je 30 kilometrov oddaljen od Sarajeva, premestili 93 migrantov. Pri tem hrvaški Index poroča, da je ta center samo vmesna stopnja za več sto migrantov, ki iščejo začasno namestitev. Njihov cilj je priti do Hrvaške in nato v Slovenijo.

V BiH še navajajo, da je hrvaška policija zelo uspešna pri nadzoru bosansko-hrvaške meje in migrante vrača na bosansko ozemlje. Zato je migrantom prehod skozi Hrvaško zelo otežen. Slovenije pa se veselijo.

V nadaljevanju objavljamo nekaj izjav, fotografij in besedila, ki jih je Civilna iniciativa Bela krajina na svoji Facebook strani objavila v preteklih dneh.

  • Včeraj (18. 7. – op.) okoli 9 ure zjutraj so opazili 2 migranta v Kočevju (naselje pri Črnomlju – op.), ki sta prespala pod nastreškom poleg stanovanjske hiše. Za seboj sta pustila oblačila in obutev in ostanke hrane. Domačin, ki ju je opazil, ju je v angleščini vprašal, kaj želijo in sta odgovorila: “Azil”. Kmalu sta odšla v smeri proti Kanižarici, policija jih je pozneje iskala.”
  • “Prišli so v gostilno v Črnomlju, naročili 4 malice in plačali z bankovcem za 50 evrov. Denar so imeli specialno zvit v zobotrebcih.”
Objava na FB. To se je dogajalo na območju Ribnice v noči iz 17. na 18. julija 2018. Policijska uprava Ljubljana, ki pokriva to območje, o tem ni poročala ničesar. Za tisti dan so poročali le o 6 prijetih migrantih v kraju Ložine, in sicer ob 17. uri. PU Ljubljana o prijetih migrantih tudi sicer zelo redko poroča, zdi se, kot bi jih na tistem območju ne bilo. Pa očitno temu ni tako.
“Fotografija je bila posneta v nedeljo, 8. 7., v Kočevju pri Črnomlju. Odpeljali so 2, ki sta prišla iz gozda neposredno za naseljem. V gozd ni šel nobeden od policistov. Tudi policijski psi so ostali v avtu. Predvidevam, da ta dva nista bila sama. Tudi domači psi zadnjih nekaj mesecev ponoči lajajo, kar se je prej redko dogajalo (kadar je prišla kakšna žival v bližino). Upam si trditi, da tokrat ne lajajo zaradi živali.”
19. julij: “Danes je en veselo šetal po Semiču, po prijavi so ga policisti našli pred pošto Semič.”
“To so 4 prijeli v Kočevju, 4 so pobegnili. Prišli so od Elcoma, eni pa iz krožišča iz obvoznice. To je bilo v začetku julija. Par dni nazaj so 4 ujeli pri Strgarju. Skoraj vsak večer jih videvam od zadaj okoli krožišča. Samo se velikokrat poskrijejo preden pridejo policaji. Policije je premalo in nimajo ustreznih pooblastil. Ljudje okoli se sploh ne zavedajo, kaj se dogaja v naši neposredni bližini.”
To je domačin našel med senom na polju. Takšnih odvrženih potrdil naj bi domačini videli veliko.
V Metliki, blizu državne meje, so domačini opazili približno 30 zavitkov panelnih ograj, kakršne so že nameščene ob meji s Kolpo. Navkljub javnih objavi nihče doslej še ni pojasnil, kam bodo te namestili in kaj je razlog za dodatne ovire na državni meji.
Migranti v enem izmed parkov v Bosni in Hercegovini, čakajoč, da bodo šli na pot proti Sloveniji.

Viri: Civilna iniciativa Bela krajina – (https://www.facebook.com/CIBelakrajina/), poročila Policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana, drugo.

C. R.