Migranti se kopičijo nedaleč od slovenske meje

(vir: klix.ba)

Včeraj smo poročali, da je slovenska policija letos, do 30. septembra, skupno prijela skoraj 12 tisoč nezakonitih migrantov, kar je bilo približno toliko kot lani v enakem obdobju. Zaradi epidemije novega koronavirusa je to letos od policistov zahtevalo še dodaten napor in bistveno težje delo kot pred tem, zato stanje lahko označimo za alarmantno.

Posebno še, ker so se migracije v času razglašene epidemije od marca do junija bistveno zmanjšale. Nato so butnile z vso silo, od junija do avgusta, to je v treh mesecih je bila prijeta večina, to je 6963 migrantov, lani v tem času 5467.

Migranti, ki niso ali ne morejo nezakonito prestopiti državno mejo, pa se zadržujejo na območju Bosne in Hercegovine (BiH) ter Republike Srbske.

Po poročanju nemškega časnika Tageszeitung je samo na območju Unsko-Sanskega kantona (enem od desetih kantonov v BiH) vsaj 12.000 migrantov, ki čakajo na nadaljevanje poti. Po poročanju domačinov pa jih je tam vsaj 15.000.

Unsko-Sanski kanton zajema občine Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Bužim, Cazin, Ključ, Sanski Most in Velika Kladuša ter meji na Hrvaško in Republiko Srbsko. Razdalja med Slovenijo in BiH pa je 70 kilometrov.

V Bihaću so 7. septembra, to je pred mesecem dni, zaprti tudi prenapolnjen migrantski center Bira, kjer so bili nastanjeni pretežno Pakistanci, Afganistanci in Sirijci. Ti so se preselili v okoliške gozdove in na okoliška polja ter čakajo ugoden trenutek pri prehodu bosansko-hrvaške meje.

Nemški časnik, ki se opira na podatke Mednarodne organizacije za migracije (IOM) še navaja, da je tudi center Lipa, ki je od Bihaća oddaljen 30 km (bližje meji), prenatrpan, v njem je prostora za 3000 oseb, v centru pa je bistveno več ljudi.

Hkrati navajajo, da iz Grčije preko Severne Makedonije, Srbije in Črne Gore v BiH dnevno prihajajo nove večje skupine. Državna meja med Srbijo in BiH pa je zrelo prepustna.

Največji del meje med Srbijo in BiH pa poteka preko ozemlja Republike Srbske, v kateri prebivajo predvsem Srbi, že vsa leta jo vodi Milorad Dodik. Republika Srbska pa je ena od dveh entitet v Bosni in Hercegovini, poleg Federacije Bosne in Hercegovine. Zavzema približno 49 odstotkov površine države, povečini njen severni in vzhodni del. Največje mesto je Banja Luka.

Po navedbah bosanskih medije je Dodik odkrito povedal, da na območju, ki ga obvladuje, ne bodo prenašali muslimanskih migrantov. Zato te dnevno z avtobusi prevažajo na mejo Federacije BiH, kjer prebivajo pretežno Bošnjaki in Hrvati. V Republiki Srbski pa ostajajo nemuslimanski migranti.

Hkrati je Dodik, ki je velja za velikega pripadnika Slobodana Miloševiča in trdo jedro nekdanje Komunistične partije, že napovedal, da bo po koncu epidemije z novim koronavirusom iz območja Republike Srbske na pot usmeril vse tiste migrante, ki se tam nahajajo.

Napovedal je množice, ki si jih bodo v muslimanskem in ostalem svetu zapomnili, na kar opozarjajo domačini v Unsko-Sanskem kantonu.

To pomeni, da ne samo, da je na območju BiH že zdaj preko 15.000 migrantov (vsaj dvakrat več kot pred začetkom epidemije), javnost sploh ne ve, koliko jih je še v bližnji Dodikovi Republiki Srbski. To nas lahko zelo skrbi. Ne samo množice, obstaja namreč možnost, da se v Dodikovi entiteti nahajajo (skrivajo) tudi ljudje s kriminalnimi preteklostmi.

Za konec dodajmo, da je Dodik v zelo dobrih odnosih tudi z Georgeom Sorosem in Tanjo Fajon, ki je včeraj prevzela vodenje Dodikove bratske stranke (pri sosedih bi rekli partije) v Sloveniji. Fajonovo so sicer že pred leti v BiH razglasili za osebnost leta. Fotografirala pa se je prav z Miloradom Dodikom in potem to fotografijo tudi objavila na svoji uradni strani evropske poslanke. Zanimivo pa je, da je Fajonova v zadnjem času v Srbiji (pod zdajšnjim vodstvom) nezaželena oseba.

Tanja Fajon in predsednik vlade Republike srbske Milorad Dodik. (Foto: www.tanja-fajon.eu)

Vir: klix.ba/ in drugo

J. M.