Migranti na poti, vlada sprejela sklep o vpoklicu pomožnih policistov

(vir: cazin.net)

Vlada je včeraj sprejela sklep o vpoklicu pomožnih policistov za opravljanje nalog policije do 31. decembra 2020. Kot razlog je navedla zavarovanje državne meje, pa tudi, da je zaradi nemotenega opravljanja nalog policije treba nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov.

Iz obrazložitve vladnega sklepa je razvidno, da Policija opozarja na nadaljevanje rasti števila nezakonitih prestopov zunanje schengenske meje, pri tem pa je kadrovska zasedenost slovenske policije povprečno 70-odstotna in policiji tako primanjkujejo tudi policisti za varovanje državne meje.

Poleg tega so v letošnjem letu napovedane številne množične prireditve na cesti, ki zahtevajo veliko število prometnih policistov za varovanje in urejanje prometa, policisti prometniki pa sodelujejo tudi pri zaporah in omejitvah cestnega prometa zaradi aktivnosti, povezanih z epidemijo koronavirusa oz. COVID-19.

Letos je policija opravila tudi več nalog varovanja, kar je zahtevalo sodelovanje večjega števila policistov. Zaradi epidemije COVID-19 policisti preverjajo tudi spoštovanje sprejetih ukrepov, pričakovati pa je mogoče, da bi zaradi epidemije prišlo do izpada večjega števila aktivnih policistov, ki bi jih nadomestili s pomožnimi policisti.

Večina pomožnih policistov je bila sicer že vključena v pomoč pri varovanju državne meje in pri nadomeščanju rednih policistov, ki so opravljali zavarovanje zahtevnejših dogodkov.

Obvladovanje varnostnih izzivov se bo v nadaljevanju leta stopnjevalo, zato je utemeljeno pričakovati tudi povečan obseg nalog na različnih področjih dela policije, so še zapisali v vladi. tukaj

Da stvari z nezakonitimi migranti postajajo resno, pričajo tudi številni posnetki iz Bosne in Hercegovine, kjer so se v zadnjih urah migranti množično odpravili na pot proti Sloveniji. Našo mejo naj bi predvidoma dosegli v teh dneh, ko bo večina v državi praznovala Veliko noč.

Več o tem in ostalih dogajanjih v zadnjih dneh, tudi v povezavi s 37.a členom Zakona o obrambi, ki govori o podelitvi večjih pooblastil slovenskim vojakom ob meji, kar v LMŠ, SD in Levici vztrajno zavračajo, bomo poročali jutri. Danes pa objavljamo video posnetek, ki je sinoči zaokrožil po družbenih omrežjih.

Za ogled video posnetka kliknite na sliko.

J. M.