Migranti: Kaj razkriva javno naročilo za čiščenje nastanitvenih objektov v vrednosti 558 tisoč evrov

Ne samo sprejemno-registracijske, tudi dodatne namestitvene migrantske centre pripravljajo - ali pa so že pripravljeni in zgolj čakajo na goste.

Fotografija je simbolična. (Migranti v Veliki Kladuši.)

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada neposredno pod kabinet predsednika vlade Marjana Šarca, je v sredo objavil javno naročilo za čiščenje objektov za dobrega pol milijona evrov – v objektih, ob namestitvi prosilcev za mednarodno zaščito (azil), za čas 36 mesecev oziroma treh let. Pričakujejo tudi nalezljive bolezni, uši in garje, vsi, ki bodo prišli v stik z migranti, morajo biti cepljeni proti hepatitisu A in B ter tetanusu.

Iz javnega naročila je razvidno, da tu sploh ne gre več za sprejemno-registracijske centre ob meji, pač pa za nastanitvene objekte za ilegalne migrante – prosilce za azil.

Doslej so nas prepričevali, da bo v Metliki (pa tudi na Obrežju in v Jelšanah) ob mejnem prehodu zgolj manjši sprejemno-registracijski center, migrante bodo zgolj popisali, nato pa jih bodo z avtobusi čim prej odpeljali naprej. V tem centru ne bodo več kot 72 ur, šlo bo zgolj za nekakšno izpostavo policijske uprave in ne bo “nič hudega”. Vse bo za zaprtimi vrati in visoko ograjo, nihče ne bo ničesar videl, slišal niti občutil.

Vsa drugačna razmišljanja so vladajoči poskušali v kali zatirati, čeprav so razpisi že pred tem kazali, da gre verjetno tudi za nekaj drugega – poleg sprejemno-registracijskih centrov tudi za namestitvene.

Zadnji javni razpis za čiščenje je to povsem razgalil. V kabinetu Marjana Šarca načrtujejo postavitev treh namestitvenih objektov na treh lokacijah – s površinami od 840 do 870 kvadratnih metrov za vsak objekt posebej.

Podobne informacije so se že pojavljale, kar pomeni, da so ti objekti že postavljeni oziroma že obstajajo. Obstaja tudi možnost, da gre za obstoječe objekte po vzoru migrantskega centra na območju podjetja Miral iz Velike Kladuše, ob katerih bodo postavili še šotore. Ali pa po vzoru nekdanjega dijaškega doma v Borićih, ob katerem so prav tako šotori. Verjetnejša je prva različica.

Dokumentacija razkriva: Gre za nastanitvene objekte za migrante

Vse to je možno sklepati iz zapisov v sredo objavljenega javnega naročila za čiščenje. V uvodu je sicer zapisano, da gre za “čiščenje objektov – šotorov z dodatnimi sanitarnimi prostori”. Iz dokumentacije pa je nato razvidno, da gre za nastanitvene objekte, v osnutku t. i. pogodbe pa je to še bolj specificirano. Navedeno je, da gre za storitve čiščenja v objektih, kar bodo začeli “naročati ob namestitvi prosilcev za mednarodno zaščito”.

Predvidene so tri lokacije, ena od teh je v jugovzhodni Sloveniji, kraj je od Ljubljane oddaljen od 80 do 100 kilometrov. Nastanitveni objekt ima 750 kvadatnih metrov površine, 45 kvadratnih metrov sanitarnih prostorov in 45 kvadratnih metrov izolirnice (izsek iz naročila objavljamo ob koncu prispevka).

Vrednost javnega naročila za čiščenje objektov je 558.257,12 evra (z davkom), in sicer:

  • V jugovzhodni Sloveniji:      111.653,42 evra (nastanjenih do 96 oseb)
  • V posavski regiji:                     223.306,85 evra (nastanjenih do 320 oseb)
  • V primorsko-notranjski regiji:   223.306,86 evra (nastanjenih do 320 oseb)

Kaj bodo čistili?

Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da bodo čistili in pospravljali vse, kar razumemo pod tem, pobirali in pospravljali smeti v zabojnike za smeti, čistili koše in »po potrebi izvajali razkuževanje neposredne okolice objekta«. Smeti in odpadke bodo čistilci pobirali tudi v neposredni okolici objekta.

Kako bo potekalo razkuževanje?

»Površine, ki bodo onesnažene z raznimi izločki in krvjo, je potrebno razkužiti, tako da je potrebno okuženo površino takoj politi z razkužilom in ga pustiti delovati v skladu z navodili za uporabo. V nadaljevanju je potrebno površino pokriti s staničevino ali papirnatimi brisačami, z zaščitno opremo odstraniti izloček in staničevino ter očistiti površino s čistilom. Sledi dokončno čiščenje tal,« je zapisano v navodilih.

Izolirnica: Pričakujejo nalezljive bolezni, uši in garje

Poseben razdelek v javnem naročilu je namenjen »izolirnici«, kjer je navedeno: »V primeru nalezljivih bolezni, uši, garij, suma na nalezljivo bolezen je potrebno vzmetnice počistiti z visokotlačnim čistilcev ali drugo ustrezno strojno opremo, ki jo zagotovi izvajalec in je namenjena razkuževanju in ustreznim čistilom, kovinske dele postelj pa je potrebno razkužiti, prav tako je potrebno temeljito razkužiti vso opremo. Po temeljitem čiščenju se prostor razkuži z UFV lučko za 24 ur«, ki jo mora zagotoviti izvajalec čiščenja.

Čistilna sredstva: Lastna s priporočilom urada, katera so najboljša

Izvajalec bo uporabljal lastna čistilna in dezinfekcijska sredstva. Pri tem pa jih urad že usmerja na točno določena čistila za razkuževanje rok, instrumentov in pripomočkov, površin, sanitarnih prostorov in podobno.

Cepljeni morajo biti proti hepatitisu A in B ter tetanusu

Ponudnik čiščenja mora v času izvajanja storitev zagotavljati dovolj razpoložljivih in ustrezno usposobbljenih strokovnih delavcev (čistilcev/čistilk) z osnovnim znanjem slovenskega jezika. Vsi, ki bodo izvajali storitve, pa morajo biti cepljeni proti hepatitisu A in B ter tetanusu.

Upoštevati morajo kodeks ravnanja 

Čistilci bodo morali, med drugim, upoštevati tudi določbe Kodeksa ravnanja uslužbencev vladnega urada in vseh ostalih oseb, ki delujejo na področju mednarodne zaščite, do prosilcev za mednarodno zaščito in oseb s priznano mednarodno zaščito (azilom).

Ponudniki lahko dodatna pojasnila zahtevajo do 25. februarja, ponudbe pa oddajo najkasneje do 13. marca 2019, do 10. ure, ob 10.15 pa se bo začelo že odpiranje ponudb. V ponudbi morajo ceno storitve zapisati za 3 ure čiščenja.

Prijavitelji morajo kot finančno zavarovanje za resnost ponudbe uradu predložiti finančno zavarovanje v višini od 2.500 do 5.000 evrov (odvisno od lokacije čiščenja). Finančno zavarovanje mora veljati najmanj 6 mesecev po poteku roka za oddajo ponudbe, to je najmanj do 13. septembra 2019. V naročilu sicer navajajo, da si pridržujejo pravico, da ne naročijo storitev, v kolikor za to ne bo dejanskih potreb.

Sinoči množični pretep migrantov v Bihaću

V začasnem zbirnem centru BIRA v Bihaću je sinoči prišlo do množičnega pretepa migrantov, v katerem je bilo več oseb težje poškodovani. Odpeljali so jih v bolnišnico. Po poročaju tamkajšnjih medijev  je policija priprla več kot 50 migrantov, ki so sodelovali v pretepu. Že prejšnji teden pa je več kot 200 policistov sodelovalo v policijskih preiskavah v tem centru – tukaj

Podatki iz javnega naročila za čiščenje

Vir: Izseki iz dokumentacije javnega naročila: javna_narocila/

Fotografije, ki prikazujejo začasno bivanje migrantov v BiH

Migrantski center ob nekdanjem dijaškem domu v Borićih (vir: Politico Europe)
Notranjost migrantskega centra Miral v Veliki Kladuši (vir: politico.eu)
Pretep v centru Trnovo pri Veli Kladuši (vir: krupljani.ba)
Migranti v Veliki Kladuši (vir: USKinfo.ba)
Migranti v BiH (vir: news.trust.org)
Migranti v šotorskem naselju Trnovo pri Veliki Kladuši (vir: rtv.usk)

J. M.