Metlika: Nov prizidek k zdravstvenemu domu

Zdravstveni dom Metlika (vir: arhiv)

V Metliki so včeraj odprli nov prizidek k tamkajšnjemu zdravstvenemu domu. V njem so urediti dodatnih šest ambulant splošne in družinske medicine, zdravstvenega varstva predšolskih otrok in mladine ter žensk.

Gre za pomembno naložbo v občini, s katero pridobivajo prijaznejše prostore in višjo kakovost zdravstvenega varstva in prijaznejšemu okolju občanov, je ob tem povedala metliška županja Martina Legan Janžekovič.

Projekt je stal nekaj manj kot 1,3 milijona evrov, zasnovan je bil že v času prejšnje, Janševe, vlade. Ministrstvo za zdravje jim je namreč že v začetku leta 2022 odobrilo nekaj manj kot 600.000 evrov, nekaj več kot 110.000 evrov so dobili od Eko sklada, preostalo pa sta, vsaka polovico, prispevala občina in zdravstveni dom.

Prizidek prinaša novih 464 kvadratnih metrov prostorov, ki so prijaznejši tako za paciente kot za zaposlene. Gre za prizidek dveh kubusov v treh nadstropjih. Ker so nekatere metliške zdravstvene ambulante delale v dveh izmenah, so z novimi prostori odpravili prostorsko stisko.

V prizidku so uredili prostore za splošno in družinsko medicino s skupno površino nekaj več kot 280 kvadratnih metrov ter za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in mladine s skupno površino dobrih 40 kvadratnih metrov. Preostalih skoraj 30 kvadratnih metrov bodo izkoristili za zdravstveno varstvo žensk. Poskrbeli bodo tudi za vso potrebno medicinsko in vgradno opremo.

Pogodbo za gradnjo so z izvajalcem BGP gradnje podpisali avgusta 2022. Gradbena dela so stekla dva meseca pozneje, končana pa so bila julija letos. Tako, kot je bilo načrtovano. Istočasno so izvedli še hidroizolacijo dela stavbe, sanirali del kletnih prostorov, obnovili kotlovnico in namestili novo toplotno črpalko. Prenovili so tudi vhodno avlo.

V zdravstvenem domu nameravajo v prihodnje obnoviti še del prostorov, načrtujejo tudi izgradnjo sončne elektrarne, je včeraj poročala STA.

A. L.