Meja prepustna kot rešeto: Prijeli kar 171 migrantov

Fotografija je simbolična. (vir: arhiv)

V preteklih dneh so policisti prijeli kar 171 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Od tega so jih 41 prijeli na območju Bele krajine in Dolenjske ter 5 na Obrežju. Policisti PU Ljubljana so prijeli 78, policisti PU Koper pa 47 tujcev. Večje število migrantov je bilo prijetih v avtomobilih. Značilno je tudi, da so večino migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo, izsledili in prijeli šele v notranjosti države, precej daleč od državne meje.

Policisti Policijske uprave Novo mesto so od petka do danes zjutraj, do 7. ure, izsledili in prijeli 41 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Prijeli so jih v krajih: Miliči, Žuniči, Vukovci, Dalnje Njive, Grič pri Dobličah, Bistrica (vse občina Črnomelj), Šentjernej, Javorovica (občina Šentjernej) in Dolž ter Jugorji pri Gabrju (občina Novo mesto).

Prijeti so se izrekli za državljane Pakistana (20), Alžirije (11), Kuvajta (3), Maroka (2), Bangladeša (2), Libije (2) in Tunizije (1).

Na mejnem prehodu Obrežje pa so v petek  na  tovornem vozilu turških registrskih oznak izsledili 5 tujcev, ki so se skriti med tovorom skušali izogniti mejni kontroli.

Policisti PU Ljubljana so včeraj prijeli 14 tujcev – državljane Pakistana (2), Bangladeša (5), Maroka (5) in Alžirije (2), ki so nezakonito prestopili državno mejo. S PU Ljubljana so dodatno sporočili, da so bili migranti prijeti v Brigi (občina Kostel) in Moravi (občina Kočevje).

Že včeraj pa smo poročali, da so na Kočevsko-ribniškem in na Viču v Ljubljani prijeli 57 tujcevtukaj

S PU Ljubljana so še sporočili, da so policisti v preteklem tednu (v četrtek) v Kočevju v večernih urah opazili osebno vozilo, poljskih registrskih tablic, ki je vozilo po Kolodvorski cesti in je prihajalo iz smeri državne meje s Hrvaško. Vozilo so policisti ustavili in kontrolirali voznika, pri čemer je bilo ugotovljeno, da ga je vozil državljan Ukrajine, v vozilu pa so bili še 3 potniki, državljani Pakistana, brez veljavnih osebnih dokumentov. Voznika so pridržali in ga s kazensko ovadbo pripeljali k preiskovalnemu sodniku v Ljubljani, ki je po zaslišanju zoper njega odredil pripor.

V soboto, 6. aprila 2019, v zgodnjih jutranjih urah, pa so policisti v Nemški vasi pri Ribnici opazili vozilo bolgarskih registrskih tablic, v katerem je bilo več oseb. Vozilo so policisti zaustavili in kontrolirali, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da je vozilo vozil državljan Pakistana, v njem pa prevažal še 4 Pakistance, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Tudi tega voznika so pridržali in je v priporu.

Na območju PU Koper pa so policisti v preteklih dneh obravnavali 27 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Večino oz. kar 25 so jih obravnavali na območju Ilirske Bistrice.

Nadalje obravnavajo državljana Srbije in Bosne in Hercegovine, ki sta prevažala 3 osebe, ki so pred tem nedovoljeno vstopile v Slovenijo. Včeraj pa je potekalo zasledovanje kombiniranega vozila od Gradišča pri Materiji v Italijo, kjer je bil prijet voznik, državljan Španije, ki je prevažal 14 državljanov Bangladeša. Zadevo obravnavajo italijanski varnostni organi.

Včeraj, v nedeljo, ob 22.36, pa so policisti v Obrovu ustavili vozilo VW Passat, srbskih registrskih številk. Voznik, 28-letni državljan Srbije, in sopotnik, 32-letni državljan BiH, sta prevažala 3 osebe, ki so prišle v Slovenijo nelegano, in sicer dva državljana Pakistana in enega državljana Bangladeša. Vozniku in sovozniku po končanih postopkih sledi kazenska
ovadba.

C. R.