petek, 14 junija, 2024
Doma Bela krajina Meja je padla: Prijeli 421 ilegalcev, 8 tihotapcev, Alžirca avto ukradla sredi...

Meja je padla: Prijeli 421 ilegalcev, 8 tihotapcev, Alžirca avto ukradla sredi dneva

Tako se fantje na ogled postavijo. (Fotografija je simbolična.)

V štirih dneh, od petka do včeraj, so slovenski policisti prijeli 421 ilegalcev in 8 tihotapcev. Še nekaj ilegalcev jim jih je pobegnilo v gozd. Na območju PU Koper sta dva Alžirca sredi dneva ukradla avtomobil in z njim oddivjala v Trst, kjer so ju prijeli italijanski policisti, vrnili jih bodo v Sloveniji. Dva Albanca obravnavajo še zaradi suma tatvine.

Največ ilegalcev so prijeli na območju Bele krajine, včeraj in danes zjutraj kar 96. V Kočevju je bilo včeraj v kombiju kar 31 ilegalcev. V Dobličah pri Črnomlju 34, na območju Sinjega Vrha so jih danes zjutraj ujeli 45. Policija poroča, da so jim za večino sporočili domačini, za kar se jim zahvaljujejo.

Podatki o prijetih po policijskih upravah pa so naslednji:

PU Novo mesto: Prijeli 177 ilegalcev in 3 tihotapce, državljane Nigerije, Italije in Turčije

V petek so prijeli 33 ilegalcev. V noči iz petka na soboto še 9. V soboto so prijeli 22 in voznika Nigerijca. V nedeljo so prijeli 17 ilegalcev. Včeraj in danes zjutraj so prijeli kar 96 ilegalcev.

Včeraj dopoldne so jih 5 prijeli v Ziljah (občina Črnomelj), prijeti so bili državljani Jemna in Sahare. Popoldne so jih v bližini Doblič (občina Črnomelj) v kombiniranem vozilu prijeli kar 34 (33 Pakistancev in Afganistanca). Pridržali so 45-letnega Italijana, tihotapca.

Zvečer so na Dvoru pri Žužemberku prijeli Pakistanca, v Vinji vasi pri Novem mestu pa državljana Bandgladeša.

Danes zjutraj so pri Sinjem Vrhu (občina Črnomelj) policisti prijeli kar 45 tujcev, najverjetneje Pakistance, poročajo s PU Novo mesto.

V Posavju so včeraj prijeli še 10 ilegalcev in tihotapca, državljana Turčije.

Od petka do vključno nedelje so ilegalce prijeli še na železniški postaji Kandija Novo mesto, na območju Črmošnjice – Dolž in Vinja vas, na vlaku v Trebnjem, na avtobusni postaji v Novem mestu, v Ziljah, na Preloki, v Dobličah, Dolenjcih, na Tanči Gori, v Drežniku pri Dragatušu, na Vrheh pri Dolžu, pri Krmačini (občina Metlika) in v Gribljah.

Poleg tega so jih v Posavju prijeli še na železniški postaji v Sevnici in Brežicah, v Krškem, v Trnju (Občina Brežice), na avtocesti, v Prilipah in na Obrežju in na bencinskem servisu Petrol.

PU Ljubljana: Prijeli 118 ilegalcev in 3 tihotapce – državljane Italije, Romunije in Litve

Kočevje včeraj: V tem kombiju je bilo kar 31 ilegalcev.

V petek so prijeli 61 ilegalcev in tihotapca, državljana Italije, več oseb jim je pri Uncu iz okvarjenega kombija italijanskih registrskih oznak pobegnilo v gozd. Do zdaj ne kaže, da bi jih prijeli.

V nedeljo so prijeli 7 ilegalcev. Včeraj, v ponedeljek, so po obvestilu občana prijeli kar 31 ilegalcev in tihotapca, Romuna, v kombiju, pri naselju Trata v Kočevju.

Dodatno so v Bločicah na območju Cerknice ustavili voznika, državljana Litve, ki je v vozilu prevažal 7 ilegalcev. Dodatno so prijeli še 12 ilegalcev.

Prijeli so jih v krajih Cerknica, pri Uncu, Bločice pri Cerknici, Tišenpolj, Morava, Kočevje, Dolga vas, Ribnica, Rajndol, Turjak in Ljubljana.

PU Koper: Prijeli 113 ilegalcev, 2 tihotapca – albanska državljana, Alžirca sta ukradla osebni avto in se z njim odpeljala v Trst, dva Albanca sumijo tatvine

Od petka do ponedeljka so prijeli 89 ilegalcev, največ (49) na območju Ilirske Bistrice. 30 jih je zaprosilo za azil, dva so privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi suma tatvine. Zaradi suma tatvine obravnavajo še 2 Albanca. Največ prijetih se je izreklo za državljane Afganistana.

V petek so ustavili avtomobil v katerem sta dva albanska državljana prevažala 7 ilegalcev, večinoma Egipčanov, ki so zaprosili za azil.

V soboto je bil sredi dneva, okoli 15. ure, z domačega dvorišča občana ukraden osebni avtomobil, policistvi so ga nato sledili, italijanski pa ustavili v Trstu. Vozilo sta ukradla Alžirca, ki so ju Italijani vrnili v Slovenijo.

V ponedeljek so prijeli še 15 ilegalcev.

PU Maribor: Prijeli 3 ilegalce

V soboto so na Slovenski cesti v Središču ob Dravi prijeli Alžirca, v nedeljo dopoldan pa  dva Maročana v Središču ob Dravi.

PU Murska Sobota: Prijeli 10 ilegalcev

V petek so prijeli 4 ilegalce, v soboto na območju Ljutomera še 6.

Iz drugih policijskih uprav o prijetih ne poročajo. S PU Novo mesto pa poročajo, da so večino ilegalcev policisti prijeli na podlagi prijav občanov, za kar se jim zahvaljujejo.

C. R.