Medvedjek: Slovesnost ob 30. obletnici obrambe domovine

Spomenik na Medvedjeku.

Danes, ob 11. uri, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Trebnje in Občine Trebnje pri spomeniku osamosvojitvene vojne na Medvedjeku pripravljajo slovesnost.

Slovesnost bo potekala ob 30. obletnici obrambe samostojne in neodvisne države Slovenije, govornik bo častni občan Občine Trebnje prof. dr. Miha Japelj.

Junija 1991 je na Medvedjeku potekal osamosvojitveni boj, leta 1993 so žrtvam postavili spomenik. Takratne dogodke obeležuje betonska tankovska ovira s spominsko ploščo. Poleg spominskega obeležja so ob 20. letnici teh bojev, leta 2011, postavili še bojno oklepno vozilo z oznako 3, ki stoji na prizorišču bojev kot spomin in opomin na dogodke, ki so se dogajali konec junija 1991 na Medvedjeku. Razstavljeni oklepnik je sodeloval v oboroženih spopadih na Medvedjeku in v Krakovskem gozdu.

Spomenik stoji ob stari cesti, ki vodi iz Trebnjega proti Ljubljani. Viden je tudi iz avtoceste.

Ubiti Franc Uršič

Teritorialna obramba (TO) je 28. junija 1991 na Medvedjeku ustavila oklepno kolono agresorske Jugoslovanske ljudske armade (JLA).

V napadih letalstva JLA je bilo ubitih šest voznikov tovornjakov.

V bitki na Medvedjeku je bil ubit tudi pripadnik Teritorialne obrambe Franc Uršič, po katerem se od leta 2012 dalje – po sklepu takratne Janševe vlade – imenuje Vojašnica v Novem mestu.

Spominsko slovesnost v spomin na bitko na Medvedjeku 1991 je pripravilo tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVO). Član predsedstva VSO Slavko Kmetič je k spomeniku položil venec slave. Z domoljubnimi verzi je prisotne nagovoril tudi Igor Pirkovič (vir).

Utrinka iz osamosvojitvene vojne pred 30 leti na Medvedjeku.

Vir: Twitter, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO Slovenija – VSO_Slovenija

M. D.