Med novimi veleposlaniki največ kadrov iz kroga Fajonove

Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje (vir: arhiv)

Vlada je prejšnji teden potrdila prvi paket veleposlanikov, ki bodo letos odšli v tujino, poroča portal N1. Po neuradnih informacijah N1 je v njem več najbližjih sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon.

Na veleposlaništvo v Madrid odhaja Tadej Rupel, soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Gre sicer za kariernega diplomata, ki je bil od leta 2014 do 2020 veleposlanik v Veliki Britaniji. Pojavljajo pa se novice, da bo s Tadejem Ruplom v Madrid kot soproga odšla tudi (nevidna) ministrica Valentina Prevolnik Rupel. To naj bi bil tudi razlog, da se z zdravniki sploh ne pogovarja in ne sodeluje v pogajanjih z zdravniškim sindikatom.

Med najbližjimi sodelavci ministrice Fajonove, ki naj bi zasedli vodilne položaje na slovenskih diplomatskih predstavništvih v tujini, portal N1 omenja državno sekretarko na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Sanjo Štiglic, ki naj bi prevzela mesto na čelu veleposlaništva v Londonu.

Prav tako naj bi v tujino odšla generalna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Renata Cvelbar Bek, ki je bila pred leti veleposlanica v Madridu, sedaj pa naj bi zasedla veleposlaniško mesto v Parizu.

Vodja kabineta zunanje ministrice Aleš Balut naj bi odšel za veleposlanika v Prago. To bo njegov prvi veleposlaniški položaj.

V kratkem pa naj bi se končalo diplomatsko rivalstvo v New Yorku, še poroča portal N1. Stalno predstavništvo Slovenije pri ZN namreč še naprej vodi Boštjan Malovrh, ki ga je izbrala prejšnja vlada, sedanja ministrska ekipa pa je za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN imenovala Samuela Žbogarja. Malovrha naj bi sedaj potrdili za veleposlanika na Kitajskem.

Gre za prve v sklopu menjav na čelu več veleposlaništev. Nove vodje v letu 2024 bodo dobila še veleposlaništva Slovenije v Adis Abebi, Buenos Airesu, Alžiru, Beogradu in Tel Avivu, konzulati v Clevelandu, Celovcu, Manili in Šanghaju ter urad Slovenije v Ramali na zasedenem Zahodnem bregu.

M. D.