Med maturanti novomeških srednjih šol potrjena že 101 okužba

Letovišče Lloret de Mar v Španiji. (vir: Spletna omrežja)

Med udeleženci maturantskega izleta novomeških srednjih šol, ki so se iz španskega letovišča Lloret de Mar vrnili 3. julija, je bila do vključno včeraj, sobote, potrjena 101 okužba z novim koronavirusom. Med gorenjskimi udeleženci izleta pa so za zdaj potrdili 20 okužb.

Preliminarni rezultati kažejo, da bi lahko šlo za različico delta, so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je prepoznala 409 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci maturantskega izleta novomeških srednjih šol. Za te visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Ob tem na NIJZ navajajo, da so pri opredelitvi visoko tveganega stika upoštevali izjeme prebolevnikov in cepljenih, za katere niso predlagali karantene na domu, poroča STA.

Epidemiološka služba NIJZ je do četrtka izvedla epidemiološko poizvedovanje pri vseh udeležencih tega maturantskega izleta, kar pomeni, da je epidemiološka služba vse udeležence poklicala, se z njimi pogovorila in jim podala nadaljnja navodila. Sicer pa epidemiološka preiskava udeležencev s potrjeno okužbo in njihovih stikov poteka sproti, to pomeni, ko je okužba potrjena.

“Preliminarni rezultati analize vzorcev kažejo, da bi lahko šlo za delta različico novega koronavirusa. Dokončnih rezultatov še ni,” so dodali.

Med udeleženci maturantskega izleta z Gorenjske, ki so prav tako letovali v letovišču Lloret de Mar, a so se vrnili v četrtek, 8. julija, pa je bilo do včeraj potrjenih 20 okužb z novim koronavirusom.

V povezavi s temi dijaki je NIJZ prepoznala 248 visoko tveganih stikov, ki so jih povzročili udeleženci tega maturantskega izleta. Za visoko tvegane stike so predlagali karanteno na domu.

Tudi med to skupino maturantov je epidemiološka služba dan po povratku, ko je bila potrjena prva okužba, izvedla epidemiološko poizvedovanje, torej so jih epidemiologi poklicali, se z njimi pogovorili in jim podali navodila.

Po neuradnih informacijah STA so se nekateri dijaki, ki so se udeležili maturantskega izleta, odpravili naprej na dopust, kljub temu da spadajo med visoko tvegane stike.

C. R.