Luka Mesec poziva k protiustavnemu ravnanju

Luka Mesec (vir: Zajem zaslona, arhiv)

Levica je v četrtek začela z zbiranjem podpisov za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki bo Sloveniji omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer.

Obrambni minister Matej Tonin je pobudo označil za nagajanje in v nasprotju z ustavo. Predsednik vlade Janez Janša pa je spomnil, da Ustava RS ne dovoljuje referenduma o ratificiranih mednarodnih pogodbah.

“Stranka Levica to ve, pa vas kljub temu manipulira in vara z zbiranjem podpisov za tak referendum. Luka Mesec vas poziva k protiustavnemu ravnanju,” je prek Twitterja sporočil premier Janša.

Objavil je tudi del ustave, ki v 90. členu določa, v katerih primerih referenduma ni dopustno razpisati.

Nekateri analitiki opozarjajo, da Levica z zbiranjem podpisov konsolidira svoje volilno telo, hkrati pa s tem pridobiva tudi osebne podatke posameznikov, kar jim bo pozneje prišlo prav.

Spomnimo sicer, da je Levica doslej že večkrat uporabila takšne pristope zbiranja podpis državljanov in državljank tik pred volitvami ali drugimi politično pomembnimi dogodki.

Zakon o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR je državni zbor potrdil v sredo. Pobudi Levice za referendum se niso pridružile niti ostale stranke koalicije KUL. Levica za začetek kampanje za razpis referenduma potrebuje 2500 podpisov.

Na obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da je projekt nabave boxerjev ocenjen na 412 milijonov evrov, v več letih, za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje.

Poudarjajo tudi, da so vozila nujna za vzpostavitev srednje bataljonske skupine Slovenske vojske, ki jo Slovenija v zavezništvu obljublja že leta. Vozila boxer so “najboljše, kar trg trenutno ponuja”. “To si slovenski vojaki tudi zaslužijo zaradi njihove varnosti in zato, ker to opremo kupujemo za nadaljnjih 20, 30 let. Zato si ne moremo privoščiti, da bi kupovali 10, 15 let staro opremo,” je dejal Tonin. Spomnil je, da imajo ta vozila tudi v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem in v Španiji.

Referendum po 90. členu ustave ni dovoljen:

A. L.