Luka Mesec na silo prekinil prodajo podjetja, danes gre v stečaj

Mesec ob lanskem obisku v tovarni, ki so ga na spletnem profilu Levice označili kot "neverjeten posluh ministra za delavce". Danes je podjetje s strani Mesca pozabljeno.

Podjetje Mariborska livarna Maribor se je v začetku lanskega leta znašlo v resnih likvidnostnih in drugih težavah. 20. junija sta jo obiskala minister za gospodarstvo Matjaž Han in minister za delo Luka Mesec. Slednji je takrat prekinil nameravano prodajo podjetja s strani države in pompozno obljubil, da bo “v prihodnjih mesecih” predstavil “model za delavski odkup” in rešitev podjetja. Več kot leto dni pozneje modela ni, podjetje pa gre očitno v stečaj.

 

Nekoč največje mariborsko industrijsko podjetje je namreč pred plačilno nesposobnostjo in na poti v stečaj. Najbolj resen kupec Mutares je prejšnji teden odstopil od namere za prevzem.

Podjetje je bilo sicer na dobri poti, da da ga država proda, a je junija lani v prodajo ostro posegel Mesec kot minister. Ob obisku podjetja je napovedal, da bo od državne Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zahteval zamrznitev, kot se je izrazil, neodgovorne prodaje podjetja in da se bo čez nekaj časa vrnil in predstavil model delavskega odkupa. Prodajo so v DUTB res ustavili, uradno zaradi prenizkih ponudb. Delavci od takrat čakajo ministrovo predstavitev odkupa, ki pa ga več kot očitno ne bo.

“Če nekaj obljubiš, je prav, da to izpolniš,” je za portal N1 dejal tamkajšnji sindikalist Drago Lešnik, a to podjetju in zaposlenim ne bo pomagalo kaj dosti. Mesec je očitno na njih pozabil.

A. V.