Luka Mesec lagal, to je potrdil tudi Golob

Luka Mesec napovedal nov davek. (vir: arhiv)

Luka Mesec, podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je pretekli teden v pogovoru za STA dejal, da ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga je načrtovala vlada Roberta Goloba, ne bo, ne glede na izid referenduma. Mesec je zatrdil, da je o tem obvestil predsednika vlade, Golob pa je včeraj Mesca postavil na laž.

Nekateri mediji so izjave Luke Mesca veselo ponavljali, Robert Golob pa je po včerajšnji seji stranke Gibanje Svoboda dejal: “Ko bo zakon stopil v veljavo, bomo imenovali ministre. Pika.”

Mesec je Slovenski tiskovni agenciji razlagal, da bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter napovedal, da bodo na ta resor prenesena področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije.

Golob je včeraj to zavrnil, o izjavah Luke Mesca pa dodal: “O tem ni bilo v koaliciji popolnoma nobenega dogovora.”

Luka Mesec je torej lagal in zavestno zavajal javnost. To je tudi njegov poskus vpliva na zbiranje podpisov za referendum o zakonu o vladi. Podpise do 5. oktobra zbira SDS.

Kaj prinaša zakon o vladi, ki ga je 22. junija letos sprejela Golobova vlada?

Povečanje števila ministrstev iz 17 na 20, umetno bodo delili, združevali in prenašali posamezna področja znotraj ministrstev. Hkrati pa ni nobenih smiselnih zaokrožitev področij.

S tem bo Slovenija država z največ ministrstvi na milijon prebivalcev daleč naokrog. Spomnimo. Najmanj ministrstev je bilo v 10. slovenski vladi, ki jo je pred 10 leti vodil Janez Janša: 12, zdaj bi jih radi 20.

Bistvo te širitve je zagotovitev dobro plačanih mest za tiste, ki jih niso mogli spraviti v obstoječo sestavo. Ministrica bi postala tudi propadla političarka Alenka Bratušek (propadli SAB).

Kaj pa Mesec?

Ta bi postal minister za solidarno prihodnost, zdajšnje ministrstvo bi delili, za ministra za družino bi postavili njegovega strankarskega prijatelja, ki je zdaj državni sekretar. Nova ministrstva so tudi del koalicijske pogodbe Gibanja Svoboda, SD in Levica.

Mesec pa je že ob spomladanskem zaslišanju za ministra povedal, da pričakuje, da bo eno leto izgubil samo s tem, da bo vzpostavil novo ministrstvo.

Poleg višjih stroškov za davkoplačevalce bodo nova ministrstva zahtevala tudi eno leto usklajevanj, novih sistemizacij, urejanja prostora, zaposlitev in še mnogo drugih stvari, ki so potrebne za vzpostavitev ministrstva.

Prej kot o učinkovitosti, bi lahko govorili o enem letu mrtvega teka nove vlade, kar v krizi in napovedani recesiji, ki prihaja, pomeni “smrt” za državo.

Luka Mesec, podpredsednik vlade, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, koordinator Levica (na seji parlamentarnega odbora 20. julij 2022). (vir: zajem zaslona)

A. L.