Lestvica 100 najbogatejših Slovencev

Vir: pixabay

Revija Manager je objavila seznam 100 najbogatejših Slovencev, njihovo premoženje ocenjujejo na 8,1 milijarde evrov ali dobro milijardo evrov (15 %) več kot leto prej.

Skok je sicer za spoznanje manjši kot lani, vseeno pa precejšen glede na pocenitve na delniških trgih. Zakaj?

Odgovor je v ogromnih lanskih dobičkih, ki so glede na lanske izjave in napovedi pogosto presenečenje, hkrati pa v številnih podjetjih v lasti najpremožnejših trdijo, da jih bodo letos ponovili ali presegli.

Poleg tega gre za podjetja, ki so zaradi trdnih bilanc bolj odporna proti oteženim razmeram – številna so praktično brez dolga, imajo dober položaj na trgu in velike dobičkovne marže.

Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 27,7 milijona evrov povišala na 33,3 milijona. Pri tem so našteli približno 200 posameznikov s premoženjem, večjim od 20 milijonov evrov.

Na letošnji lestvici je največji skok, v prvo peterico, naredil Boštjan Bandelj s svojim trgovcem z emisijskimi kuponi Belektron, ki je lani ustvaril kar 77,8 milijona evrov čistega dobička. Bandelj se je podal tudi v energetiko in takih, ki znajo izkoristiti priložnosti evropskega energetskega prehoda, je na lestvici še več.

Med stoterico najpremožnejših sta letos dva novinca in 12 povratnikov, kar je manj kot v preteklih dveh letih, ko so bili v tem pogledu doseženi rekordi. Med novimi obrazi je Štefan Kukman, ki prebija led s kriptorešitvijo v konservativni logistični panogi. Podjetje CargoX, katerega 17-odstotni lastnik je, po lanskem približno 10-milijonskem dobičku letos napoveduje potrojitev lanskega rezultata, to pa je ključen razlog za uvrstitev Kukmana na lestvico z ocenjenimi 36,2 milijona evrov.

Na njej sta prvič tudi lastnika uspešnega razvijalca in proizvajalca toplotnih črpalk Kronoterm Bogdan Kronovšek in njegova sestra Nataša Besednjak. Podjetje vrednotimo na 39,6 milijona evrov.

Pri večini podjetnikov velik del premoženja pomeni lastništvo v podjetju, iz leta v leto pa je več takšnih, ki se na lestvico uvrščajo s kupninami. Tem so se letos pridružili Joc Pečečnik (Interblock), Ivo Boscarol in njegova hči Anastasia Taja (Pipistrel) ter zakonca Mojca in Tomaž Čebašek (Vasco).

Na lestvico so znova uvrščeni trije športniki, ki uspešno nastopajo v ameriških profesionalnih ligah. Najvišje med njimi je Goran Dragić, ki z ocenjenimi 69,8 milijona evrov zaseda 31. mesto. Za 20 milijonov evrov se je po naši oceni povečalo premoženje Luke Dončića, na 49,8 milijona evrov (54. mesto), peti najbolje plačani hokejist v zgodovini NHL Anže Kopitar pa s 43,3 milijona evrov zaseda 68. mesto.

Na samem vrhu sta še vedno Iza Sia in Samo Login. Ker sporočata, da sta se zasebno razšla, njuno premoženje vodimo ločeno. Kot izhaja iz zadnjih dostopnih podatkov, sta bila pred prodajo enakomerno zastopana v lastništvu Outfita7, posledično si prvo mesto delita.

Prvih 10

Mesto Ime in priimek Ocena premoženja 2022 (v mio EUR) Sprememba vrednosti glede na lani (v %)
1. Iza Sia Login 345 0
1. Samo Login 345 0
3. Šešok, družina 300 +9 %
4. Boštjan Bandelj 295 292
5. Lah, družina 266 27
6. Vesna in Dari Južna 227 +12 %
7. Joc Pečečnik 218 0
8. Damian Merlak 212 16
9. Marko Pistotnik 210 0
10. Sandi Češko in Livija Dolanc 205 -42

Vir 

M. D.