Kronika: Vlomi, tatvine in iskanje mladoletnice

Prehod iz starega v novo leto je na območju Policijske uprave Novo mesto minil mirno, predvsem pa bolj mirno kot božični vikend.

Od petka do torka zjutraj so policisti na interventno številko policije 113 sprejeli 676 klicev, od tega je bilo 157 primerov takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije (v enakem obdobju podaljšanega božičnega vikenda so policisti sprejeli 909 klicev, od katerih je bilo 221 takšnih, ki so zahtevali posredovanje policije), je sporočil Robert Perc, vodja Operativno-komunikacijskega centra pri Policijski upravi Novo mesto.

Največ dogodkov je bilo povezanih s kriminaliteto in prometno varnostjo. Dvema kršiteljema (enemu v Trebnjem in enemu v Črnomlju) so policisti po zbranih obvestilih in ugotovitvah izrekli prepoved približevanja.

Vlomi in tatvine

V zadnjem tednu dni je neznanec vlomil v stanovanjsko hišo v Gorenji Brezovici pri Šentjerneju. Pregledal je prostore, a kot kaže, ni nič odnesel, kljub temu pa je z vlomom naredil za okoli 200 evrov škode. Podobno se je zgodilo tudi v Semiču, kjer so vlomili v tednu med božičem in novim letom. Ali je bilo kaj odnesenega, še ne vedo.

V petek zvečer so policisti opravili ogled vloma v naselju Petane (občina Novo mesto). Po prvih ugotovitvah so neznanci izkoristili odsotnost lastnikov, ki so bili zdoma med 11. in 19. uro, ter na silo vstopili v hišo. Ukradli so nekaj zlatnine in naredili za več sto evrov
škode.

V nedeljo zjutraj so črnomaljski policisti opravili ogled vloma v stanovanjsko hišo v Črnomlju. Kot kaže so neznanci izkoristili sobotno celodnevno odsotnost domačih in vlomili ter odnesli nekaj zlatnine, skupno so naredili za okoli dva tisoč evrov škode. Domači so vlom opazili šele v nedeljo zjutraj in o tem obvestili policiste.

Novomeški policisti pa so nedeljsko jutro začeli v Gorenjem Karteljevem, kjer so iz sobote na nedeljo neznanci vlomili v gospodarsko poslopje in odnesli bakreni kotel za žganjekuho in črpalko za vodo. Povzročili so za več kot tisoč evrov škode. V Hmeljčiču so obravnavali tatvino psa mešančka in poskus vloma v gospodarsko poslopje. Popoldne so jih klicali v Sela pri Zajčjem vrhu. Tam so v noči iz sobote na nedeljo vlomili v zidanico in
odnesli okoli 25 kg različnih mesnih izdelkov, za nameček pa še iztočili okoli 150 litrov modre frankinje. Lastniku so naredili za več kot 400 evrov škode.

Na novega leta dan so ogled vloma opravili tudi trebanjski policisti. V Šentlovrencu so namreč ugotovili, da so jim neznanci v zadnjih tednih vlomili v hišo, jo pregledali, a menda nič odnesli. So pa kljub temu naredili za okoli dvesto evrov škode.

Zasežena pirotehnika

Metliški policisti so v petek zvečer v okolici Metlike v postopku s 15-letnikom slednjemu zasegli 300 kosovo prepovedanih pirotehničnih izdelkov – petard (t. i. piratk). Zaradi kršitev zakona o orožju in pirotehničnih izdelkih bodo uvedli postopek o prekršku, se pogovorili s starši, postopek pa bodo uvedli tudi za 35-letnico, ki mu je petarde
prodala.

Med begom razbili vrata

V soboto popoldne so policiste klicali v trgovino Eurospin na Kočevarjevi v Novem mestu. Tam je več oseb poskusilo odnesli nekaj artiklov brez plačila, a so prisebne uslužbenke to opazile, zablokirale vrata trgovine in poklicale policiste. Skupinica je v strahu odvrgla vse, kar ni bilo njihovo in podrla zaprta vrata ter se razbežala. Policisti so si ogledali posnetke nadzornih kamer, na podlagi katerih bodo obiskali predrzneže. Odnesli sicer niso nič, so pa naredili za okoli 1.500 evrov škode na vratih.

Zagorel avtomobil

V petek popoldne pa je voznik v Novem mestu, ko je speljal iz bencinske črpalke v Bršljinu, opazil, da se mu kadi izpod pokrova motorja. Avto je ustavil in odprl pokrov motorja, takrat pa je močno zagorelo. Ogenj so omejili in pogasili gasilci. Po prvih ugotovitvah je tuja krivda izključena, je pa nastalo za nekaj tisoč evrov škode.

Kaj se je dogajalo na Lokvah pri Črnomlju?

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave Novo mesto so v ponedeljek popoldne obravnavali sum kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja. Črnomaljski policisti so intervenirali na Lokvah, kamor so odšli skupaj z očetom pogrešane 15-letnice, ki je 28.12.2017 pobegnila od doma. Vstopili so v stanovanje, kjer se je nahajala, pri čemer je policistom več oseb (večinoma žensk), starih med 14 in 43 let, preprečilo
izvedbo naloge. 15-letnica je izkoristila kratkotrajno prerivanje in skupaj s 15-letnim prijateljem pobegnila pred očetom in policisti. Šesterico, udeleženih v dogodku (med njimi mladoletnica in mladoletnik), bodo kazensko ovadili, iskanje 15-letnice pa se nadaljuje.

C. R.