Kronika: Še bolj kot pili so kradli

Pijani voznik ogrožal ostale udeležence v prometu, pod vplivom alkohola tudi kolesar, vlamljali in kradli v Novem mestu, Črnomlju, Dolenjskih Toplicah in Dešeči vasi.

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so bili novomeški prometniki 10. 11. v večernih urah obveščeni, da naj bi v Mirni Peči voznik osebnega avtomobila vozil z veliko hitrostjo in zapeljal skozi rdečo luč na prehodu ceste čez železniško progo. Policisti so na podlagi opisa vozila kršitelja izsledili in ga ustavljali s svetlobnimi in zvočnimi signali, katerih pa sprva voznik ni upošteval. Po ustavitvi so mu zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Zoper 25-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,01 miligramov alkohola, bodo zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Odvzeli so mu tudi vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Pod vplivom alkohola tudi kolesar

Novomeški  policisti  so bili 11. 11. obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval pri padcu s kolesom. Ugotovili so, da je 51-letni moški kolesaril na območju Trške Gore in pri vožnji po klancu navzdol zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad kolesom in padel. V bolnišnici so mu oskrbeli lažje poškodbe glave. Policisti so  še ugotovili, da je bil kolesar pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,64 miligramov alkohola. O kršitvah bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine

Na  dveh deloviščih v Novem mestu so med 9. 11. in 11. 11. neznanci vlomili v gradbiščna  zabojnika in odtujili dve vibracijski plošči, agregat in posodo z gorivom. Povzročili so za okoli 17.000 evrov škode.

Med 9. 11. in 10.  11. je v Črnomlju nekdo skozi odprto okno vstopil v stanovanjsko hišo in odtujil 300 evrov.

Na  parkirnem  prostoru v okolici Dolenjskih Toplic je 12. 11. nekdo razbil steklo na vratih avtomobila in odtujil nahrbtnik in torbico z dokumenti, bančnimi karticami, ključi in dvema mobilnima telefonoma. Lastnika je oškodoval za 2500 evrov.

V  Dešeči  vasi  je  med 11. 11. in 12. 11. nekdo vlomil v nedograjeno stanovanjsko hišo  in odtujil kotno  brusilko, električne vodnike, samokolnico in vijake. Lastnika je oškodoval za 1500 evrov.

S Policijske  uprave Novo  mesto so sicer intervenirali v 131 nujnih primerih in na  številko 113 prejeli 484 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestnoprometnih  predpisov, ki  nista imela veljavnih vozniških dovoljenj.
Posredovali so zaradi 23 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, lahkih telesnih poškodb, groženj, poškodovanja tuje stvari, vlomov in  tatvin. Posredovali so zaradi nesreč pri delu, požarov in sprožitev signalno varnostnih naprav.

C. R.