Kronika: Kaj se je dogajalo minuli vikend?

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da so minuli konec tedna intervenirali v 129 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 466 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Trem kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila in pridržali voznika, ki je vozil pod vplivom alkohola.
Posredovali so zaradi 26 kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih.  S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požara.

V  dveh dneh le v nekaj urah iz prometa izločili 13 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola

Policisti Posebne skupine za nadzor prometa Postaje prometne policije Novo mesto so v četrtek in petek v popoldanskih urah preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so iz prometa izločili 13 voznikov. Kršitelji so imeli v litru izdihanega zraka med 0,30 (0,62 g/kg) in 1,30 miligramov alkohola (2,70 g/kg), med njimi kar sedem več kot 0,50 miligramov. Dvema voznikoma so zasegli vozila,  saj  sta poleg ostalih kršitev vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Vsem so prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnimi predlogi seznanili sodišče.

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

Na Ratežu so je 24. 11. okoli 19. ure zgodila prometna nesreča z udeležbo dveh  voznikov osebnih vozil. Policisti so opravili ogled in ugotovili, da je nesrečo povzročil 58-letni voznik, ki je zaradi nepravilnega premika z vozilom  trčil v  avtomobil 57-letnega voznika. V nesreči se ni nihče poškodoval, 58-letni povzročitelj pa je imel v litru izdihanega zraka 0,78 miligramov alkohola. Policisti bodo o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

O  prometni nesreči z udeležbo dveh vozil so bili 26. 11. obveščeni tudi policisti Policijske postaje Dolenjske Toplice. Ugotovili so, da je nesrečo povzročil 36-letni  voznik, ki je pri naselju Sela pri Dolenjskih Toplicah zaradi vožnje po levi strani vozišča z vozilom oplazil avtomobil drugega voznika. Povzročitelj  nesreče  je  imel  v  litru  izdihanega  zraka 1,38
miligramov  alkohola  (2,87  g/kg).  Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in o kršitvah seznanili sodišče.

Na območju Policijske uprave Novo mesto so alkoholizirani vozniki v lanskem letu povzročili 167 prometnih nesreč, kar je 43 več, kot leto pred tem. V teh nesrečah je umrlo šest ljudi, 16 se jih je hudo poškodovalo, 48 pa jih je utrpelo lažje poškodbe. 118 voznikov, ki so povzročili nesreče, je imelo v organizmu več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je znašala 1,48  g/kg.

Letos so pijani vozniki povzročili že 127 prometnih nesreč, 83 povzročiteljev je imelo več kot 1,10 gramov alkohola na kilogram krvi. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, ostajata neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

Prehitro in pod vplivom alkohola

Policisti  Postaje prometne  policije Novo  mesto  so 25. 11. popoldne na avtocesti  v smeri proti Obrežju zaradi prekoračitve hitrosti ustavili 36-letnega voznika osebnega avtomobila. Kršitelju iz Srbije, ki je s prometnim znakom omejeno hitrost na avtocesti prekoračil za 47 km/h, so zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti  odredili preizkus. V  litru
izdihanega zraka je imel 1,04 miligramov alkohola (2,16 g/kg). Odpeljali so ga  v  prostore za  pridržanje in kasneje privedli na pristojno sodišče. Zaradi kršitev mu je bila izrečena globa v višini 1500 evrov in 21 kazenskih točk.

Državljan Jamajke po avtocesti vozil s povprečno hitrostjo 239 km/h

Novomeški prometniki so na avtocesti ustavili voznika osebnega avtomobila Porsche  970, ki je na avtocesti, na razdalji dveh kilometrov, vozil s povprečno hitrostjo 239 km/h in tako s prometnim pravilom omejeno hitrost prekoračil za 109 km/h. Na sodišču mu je bila zaradi kršitve izrečena globa v višini 1200 evrov in devet kazenskih točk.

Zasegi vozil

Črnomaljski  policisti  so med kontrolo prometa v Lokvah 24. 11. ustavljali voznika osebnega avtomobila Renault  clio. Kršitelj znakov policistov ni upošteval in je nadaljeval  z vožnjo, zato so zapeljali za njim in ga v bližini ustavili. Med postopkom so ugotovili, da 26-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj še ni opravljal vozniškega izpita.
Med vožnjo je storil več cestnoprometnih kršitev, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil  Renault clio so zasegli, vozniku zaradi kršitev izdali plačilni nalog v višini 2090 evrov in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

V  okolici  Novega mesta so policisti 24. 11. zvečer ustavili mladoletnico, ki je vozila osebni  avtomobil. Vozilo  so  zasegli in o vožnji brez veljavnega vozniškega dovoljenja z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Vlomi in tatvine

V Gorenjih Kamencah je 24. 11. nekdo skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo
in odtujil zlat nakit. Škode je za okoli 500 evrov.

V okolici Trebnjega je v noči na 26. 11. nekdo vlomil v gospodarski objekt in odtujil več nožev, suhomesnatih izdelkov in druga živila. Lastnika je oškodoval za 2000 evrov.

Med 25. 11. in 26. 11. je v kraju Odrga (občina Trebnje) neznanec vlomil v lesen objekt ob
stanovanjski hiši in odtujil dve motorni žagi in električno ročno orodje. Škode je za okoli 2000 evrov.

C. R.