Kronika: Bogata praznična bera, policistom ni bilo prav nič dolgčas

Prometne nesreče zaradi pod alkohola, poškodovan motorist, zaseg vozila, tatvine in vlomi. Vse to se je dogajalo v preteklih prazničnih dneh.

Novomeški policisti so bili 2. 5. popoldne obveščeni o prometni nesreči na cesti med Jordankalom in Globodolom. Ugotovili so, da je nesrečo povzročil 22-letni voznik štirikolesnika, ki je zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in trčil v drevo. 22-letnega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,54 miligramov alkohola, so oskrbeli reševalci. Po podatki iz bolnišnice naj bi utrpel
lažje poškodbe.

V noči na 1. 5. je v Vranovičih na območju Črnomlja voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in zapeljal s ceste. Lažje poškodovani voznik je odklonil opravljanje preizkusa alkoholiziranosti. O kršitvah bodo policisti seznanili sodišče.

V okolici Trebnjega je 29. 4. popoldne 38-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste in se z vozilom prevrnil. Lažje poškodovanega voznika, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,87 miligramov alkohola, so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je povzročitelj nesreče vozil neregistriran avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Voznik med vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu. Izdali so mu plačilni nalog in o kršitvah obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

28. 4. popoldne se je zgodila prometna nesreča v Šmihelu. Novomeški policisti so ugotovili, da je nesrečo povzročila 41-letna voznica, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in trčila v ograjo ob stanovanjski hiši.  Zoper povzročiteljico, ki je imela v litru izdihanega zraka 0,74 miligramov alkohola, bodo na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Poškodovan motorist

O prometni nesreči na cesti med Žužemberkom in Dobrničem so bili policisti
obveščeni 2. 5. okoli 16. ure. Opravili so ogled in ugotovili, da je 38-letni motorist iz Črnomlja zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem in padel po vozišču. Lažje poškodovanega motorista so reševalci odpeljali v bolnišnico.

Zaseg vozila

Med kontrolo pometa v okolici Črnomlja so policisti v noči na 2. 5. ustavili mladoletnika, ki je vozil avtomobil. Kršitelju,  ki nima vozniškega dovoljenja, so avtomobil zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

 Kršitelji pod vplivom alkohola

Novomeški policisti so 30. 4. med kontrolo prometa v Novem mestu odredili preizkus alkoholiziranosti 50-letnemu vozniku osebnega avtomobila. Zoper kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,60 miligramov alkohola, so odredili pridržanje in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Novomeški policisti prijeli drznega tatu

28. 4. okoli 19. ure so bili novomeški policisti obveščeni,  da naj bi v prodajalni v Bršljinu mlajši moški izkoristil trenutno odsotnost prodajalke, iz blagajne ukradel okoli 1500 evrov in z vozilom pobegnil.
Operativno komunikacijski center je z opisom storilca in opisom vozila takoj seznanil vse policiste na terenu.  Že kmalu so v Prečni ustavili avtomobil, ki je ustrezal opisu. 21-letnemu storilcu so odvzeli prostost in ga pridržali. Ovadili ga bodo zaradi kaznivega dejanja tatvine. Zasegli so tudi ukraden denar, ki ga bodo vrnili oškodovani prodajalni.

 Vlomi in tatvine

V Podgori na območju Straže je v noči na 2. 5. nekdo vlomil v tri objekte.
Iz dveh ni ničesar odtujil, iz ene zidanice pa je odtujil živila in pijačo.

Šentjernejski policisti so bili 1. 5. obveščeni,  da je s strehe počitniške hiše v okolici Šentjerneja nekdo odtujil okoli 20 metrov bakrenih žlebov.

V okolici Semiča je med 27. 4. in 2. 5. neznanec vlomil v čebelnjak in odtujil kosilnico in agregat. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za 500 evrov.

V okolici Straže je med 27. 4. in 30. 4. nekdo vlomil v stanovanjsko hišo
in odtujil denar in nakit. Povzročil je za okoli 1000 evrov škode.

S Policijske uprave Novo mesto so sicer sporočili, da so v teh prazničnih dneh posredovali v kar 220 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 855 klicev.

C. R.