Krkovič: “V primeru Patria zlorabljeno pravo, povezave ljudi iz ozadja s tožilstvom in sodstvom”

Brigadni general Anton Krkovič, slovenski častnik in veteran vojne za Slovenijo, ob prihodu na ljubljansko sodišče. (vir: demokracija.si)

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je včeraj sklenil sodni postopek v tožbi brigadnega generala Antona Krkoviča zoper državo. Krkovič terja 600.000 evrov odškodnine zaradi načetega zdravja in drugih posledic, ki mu jih je povzročil politično montirani sodni proces Patria.

Krkovič je v času sojenja izrazil prepričanje, da je država v primeru Patria “brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom”.

O tem, koliko je ta montirani proces vplival na Krkovičevo zdravje, je včeraj pred sodnikom Aleksandrom Šmidom pričal izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj. Javnost je bila iz tega dela obravnave izločena, ker gre za osebne podatke o tožniku.

Državno odvetništvo je sodišču podalo dodatne dokazne predloge, ki bi po besedah višje državne odvetnice Jasne Lovrec “glede na svojo vsebino vplivali na sodno odločitev”. A je sodnik Šmid vse njene dokazne predloge zavrnil in sklenil sojenje. Sodba bo izdana pisno, najverjetneje nekje do pomladi.

“Proces je končan, pričakujemo odločitev sodišča. Če bo ta ugodna, jo bomo sprejeli, sicer bomo ubrali pritožbeno pot,” je ob odhodu iz sodne palače medijem napovedal Krkovič.

Brigadni general Anton Krkovič, ki je v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo poveljeval 1. specialni brigadi MORiS, zaradi sodnega procesa, obsodilne sodbe in neupravičene zaporne kazni v zadevi Patria toži državo za 600.000 evrov odškodnine. Država mu je sicer ponudila nekaj več kot 35.000 evrov, kar pa je zavrnil.

Krkovič je navedbe, da je politika “brutalno zlorabila pravo, ko so se povezali tisti iz ozadja s tožilstvom in sodstvom”, podkrepil tudi z besedami višjega sodnika Milana Štruklja, ki jih naj bi ta izrekel Krkovičevemu mehaniku Jožetu Razpotniku. Štrukelj naj bi Razpotniku, ki je tudi njegov mehanik, dejal, da so sodniki, ki so sodili v zadevi Patria, dobili ukaz z vrha, da je treba obtožene v tej zadevi obsoditi. Zaradi teh besed je Krkovič vložil tudi zasebno kazensko tožbo zoper Milana Štruklja. Sodnik zaenkrat sicer zanika, da bi omenjenemu mehaniku dejal kaj takega.

C. R.