Kristjani bodo pri polnočnicah dočakali božič

Jaslice v Pahi nad Otočcem.

Na predvečer božiča, ki ga bodo kristjani obeležili v ponedeljek, bodo po številnih cerkvah potekale polnočnice. Z njimi bodo verniki pričakali rojstvo svojega ustanovitelja, Jezusa Kristusa.

 

Po cerkveni tradiciji je na predvečer božiča sveti večer, ko se ljudje zberejo doma, blagoslovijo dom in pojedo božično večerjo. Nato se odpravijo k polnočnicam, kjer pričakajo Jezusovo rojstvo, naslednji dan pa odidejo še k dopoldanskim božičnim mašam.

Mnogi na sveti večer postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce, ki so tudi sicer najbolj prepoznavna zunanja znamenja božiča.

Predsednik Slovenske škofovske konference in novomeški škof Andrej Saje bo polnočno mašo daroval v novomeški stolnici. Papež Frančišek bo imel polnočno mašo v baziliki svetega Petra v Vatikanu, začela pa se bo ob 19.30.

Božič velja za drugi največji krščanski praznik, takoj za veliko nočjo. O Jezusovem rojstvu govori Sveto pismo, ki navaja, da se je Jezus rodil tesarju Jožefu in njegovi ženi Mariji v majhnem mestu Betlehem. Po zapisu je Marija rojeno dete povila in položila v jasli hleva, kjer so ga obiskovali tisti, ki so verjeli, da se je rodil odrešenik. Motiv deteta v jaslih hleva je tudi osrednji motiv jaslic.

A. V.