Kras: Zagorel prvi stanovanjski objekt

Kamere Cerje (posnetek zaslona)

Sinoči, okoli 20. ure, je zaradi gozdnega požara v bližini kraja Žigoni, občina Renče-Vogrsko, zagorel stanovanjski objekt. Požar so gasilci pogasili. Razmere so se včeraj ponovno zaostrile, požar je najbolj aktiven na Trstelju in Cerju. Dim se širi daleč naokrog, na Obalo, Gorenjsko, osrednjo Slovenijo itd.

Gasilci so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, požar je aktiven na Trstelju, pojavljala so se še nova žarišča. Na območju je ogromno dima.

Včeraj je požar na Krasu gasilo 1290 ljudi, od tega 962 gasilcev. Slovenska vojska je gasila z dvema helikopterjema in Pilatusem PC-6. Požar sta gasila še slovaški in avstrijski helikopter, gašenju iz zraka so se pridružili še madžarski in dva srbska helikopterja.

Včeraj je bila odrejena evakuacija prebivalcev iz krajev: Opatje Selo, Nova vas in Hudi Log (zbirna točka je bila Športni center Šempeter).  Popolna evakuacija je veljala tudi za prebivalce naslednjih krajev in zaselkov v zaledju Renč: Vrtoče, Merljaki, Martinuči, Žigoni, Vinišče, Mohorini in Oševljek. Za prebivalce samih Renč in ostalih bližnjih krajev in ostalih zaselkov, pa je veljalo stanje pripravljenosti. Evakuacija ni bila preklicana.

Gašenje se nadaljuje tudi danes. Civilna zaščita je imela ob šestih na razpolago 11 helikopterjev in tovorno letalo pilatus, pridružil se jim bo tudi hrvaški helikopter, ob sedmi uri pa bo začel gasiti tudi hrvaški kanader.

Upajo, da bo gasilcem s podporo iz zraka zjutraj uspelo omejiti požar, saj se okoli 11. ure veter obrne, kar nato povzroča velike težave.

Zaradi požara so občasno – na merilnih mestih v Novi gorici in Solkanu – zelo povišane vrednosti delcev v zraku.

Meteorolog Blaž Šter je včeraj zapisal, da so za torek sicer napovedane padavine, vprašanje pa le, ali bo količina zadostna. Na Krasu je prvič zagorelo prejšnji petek, 15. julija 2022.

Območje požara poteka na območju frontne črte iz prve svetovne vojne, zato je na tem območju veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev. Samo včeraj naj bi jih počilo 25, bombe tudi dnevno odstranjujejo.

Spletna kamera v živo Cerje: Spletna kamera Cerje 

Do karte obsežnosti požara lahko dostopamo na povezavi: SLUŽBA ZA OBVLADOVANJE IZREDNIH

M. D.