Kostel: Za podpis pogodbe po lanskih poplavah v vladi potrebovali leto dni

Tudi Kostel so poplave dvakrat obilno prizadele lani jeseni. V občini še vedno čakajo na državno pomoč za sanacijo.

Z občine Kostel so potrdili, da še vedno niso prejeli sredstev za odpravo posledic po poplavah pred letom dni. Pravzaprav bodo denar prejeli v dveh letih, pogodbo so podpisali 1. septembra 2023. Prav tako se še ni začela sanacija vodotokov.

Poplave v Občini Kostel in Obkolpju so bile od 15. do septembra 2022.

Z občine so nam včeraj sporočili, da so z ministrstvom za naravne vire in prostor, ki ga vodi Uroš Beržan (Gibanje Svoboda) dvoletno pogodbo podpisali 1. septembra 2023. V dveh letih jim bo ministrstvo za obnovo občinske ceste in komunalne infrastrukture poravnalo 1,714.776,22 evra škode.

V občini bodo denar namenili za obnovo lokalne ceste Colnarji – Kostel – Žaga in za izvedbo geotehničnih ukrepov.

Pogodbo o izvedbi del na tej lokalni cesti je kostelska županja Nataša Turk z izvajalcema podpisala v ponedeljek, 11. septembra 2023. Uvedba v delo bo stekla predvidoma v sredini septembra, z gradbenimi deli naj bi pričeli v začetku oktobra. Kot je razvidno, bodo dela potekala še v letu 2024.

Kako pa vodotoki?

Direkcija za vode je v petek, 8. septembra pogodbo podpisala z zasebnim podjetjem Hidrotehnik iz Ljubljane, med drugim v lasti tudi CGP Novo mesto. Podjetje bo izvedlo sanacijski program po lanskoletnih poplavah v občini Kostel. Sanacijo naj bi se izvedli v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov. Do kdaj bo trajala sanacija, z občine niso pojasnili.

Epilog

Iz navedenih pojasnil Občine Kostel, s katerimi so odgovorili na vprašanja portala Moja Dolenjska, pa je razvidno, da so vladne službe zgolj za podpis dveh pogodb potrebovale leto dni. Dela, tako na infrastrukturi kot urejanju porušenih vodotokov, bodo stekla še kasneje in bodo tudi trajala dlje časa. Od poplav do morebitnega konca sanacije bo tako v najboljšem primeru poteklo 2 leti! Kako bodo te časovnice šle šele v Zgornji Savinjski dolini, na Koroškem, v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem, kjer so bile poplave v začetku avgusta letos?

Hitrost tej vladi res ni vrlina. V Kostelu in Obkolpju pa lahko samo upajo, da se jim lanski september ne ponovi.

K. R.