Koronavirus: Ostanimo doma!

(vir: pixabay.dom)

Nova vlada pod vodstvom Janeza Janše je nemudoma pristopila k preprečevanju razširjanja koronavirusa. Čeprav so ministri zaprisegli šele v petek pozno zvečer, je vlada v roku 24 ur sprejela številne nove ukrepe, razmere so zelo resne. Veliko je bilo tudi zamujenega.

Ob vsem tem pa vsi odgovorni, vključno z novim predsednikom vlade opozarjajo, da je edini res pravi delujoč ukrep proti virusu, samozaščita.

To pomeni, da je treba čim bolj omejiti stike z drugimi ljudmi, kar pomeni, da se je treba odpovedati vsem nenujnim obiskom pri prijateljih in starih starših, otroci pa naj se ne igrajo z drugimi otroki. Mogoče se slednje trenutno sliši težko, a se dolgoročno obrestuje, saj se na ta način okužba med ljudmi ne more širiti.

Stike je treba praktično omejiti le na domače in na tiste v službi, če ni možno delo od doma. Izogibati se je treba javnim krajem, kot so gostilne, trgovine in podobno.

Vlada je ustanovila tudi krizni štab, ki že vodi in koordinira vse aktivnosti. Na prvi seji so začrtali tudi podlago za ukrepe, ki jih bodo v teh dneh pripravili ministri. Ukrepi bodo segali na vsa področja, kjer prihaja do stikov med ljudmi.

Včeraj so v Uradnem listu RS izdali tudi uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, kar pomeni, da se npr. cene zaščitnih mask in razkužil v naslednjih treh mesecih ne bodo smele dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu včeraj ob 8. uri.

Vlada je tudi naročila 3000 ton razkužila in 1,5 milijona mask za slovensko zdravstvo. Dobila je tudi donacijo 500.000 kosov rokavic.

Nekatere ukrepe so že sprejele ali sprejemajo tudi občine, o čemer bomo še poročali, prav tako o tem, kako naprej. Za zdaj pa: Ostanimo doma!

C. R.