Koronavirus: Epidemiološke razmere se hitro slabšajo

Sinočnja seja vlade, kjer so v pripravi na drugi val pripravili že četrti protikoronski paket ukrepov. (vir: Twitter)

Slovenija se sooča z dvigom števila pozitivnih z novim koronavirusom in s hitrim slabšanjem epidemioloških razmer v državah Zahodnega Balkana, tudi na Hrvaškem. Slovenska vlada se je zato sestala včeraj, seja je bila dolga in vsebinska, zavlekla se je pozno v noč.

Vlada je tako podaljšala ukrepe pomoči iz dosedanjih protikoronskih zakonov in sprejela četrti paket ukrepov, ki vključuje ukrepe za pripravo na drugi val novega koronavirusa. Spremenila in dopolnila je začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije na področju dela, delovnih razmerij, štipendij in socialnega varstva.

Poglavitne rešitve se nanašajo na podaljšanje ukrepa čakanja na delo, na nadomestilo za odrejeno karanteno, zajeti so tudi ukrepi s področja institucionalnega varstva po Zakonu o socialnem varstvu ter mobilna aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi.

Predsednik vlade Janez Janša je ponoči na Twitterju objavil, da je bila nedeljska seja vlade dolga, sprejeli pa so vrsto ukrepov za varovanje zdravja ljudi ob naraščajočem številu okužb v regiji in povečani nevarnosti uvoza in širjenja koronaviruua. Zapisal je, da nas le dosledno upoštevanje pravil Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko obvaruje novih zapor.

Vlada je zakon poslala v potrditev državnemu zboru, več podrobnosti bodo predstavili na današnji novinarski konferenci, kjer bodo javnost seznanili z ocenami in načrtovani ukrepi.

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-10, je ponoči tvitnil: “Hrvaška ima vse več obolelih, drsi iz območja in skupine varnih držav EU. Nam nerazumljivo, toda tam so odprti tudi nočni klubi – diskoteke, ki postajajo prava kotišča covida-19.”

Kakšni so zadnji podatki?

V soboto so v Sloveniji opravili 625 testiranj na novi koronavirus in ugotovili 9 novih okužb, od tega največ v občini Koper.

Zelo skrb zbujajoče pa so epidemiološke razmere na Hrvaškem, kjer so v potrdili 67 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, v petek pred tem pa kar 85. Število aktivnih primerov na Hrvaškem se je tako povzpelo na 435. V samoizolaciji je trenutno kar 2279 oseb.

Iz Bosne in Hercegovine so samo ta konec tedna poročali o 280 novih okužbah, iz Srbije o 480, iz Severne Makedonije o več kot 320.

V Srbiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri obrambnem ministru Aleksandru Vulinu in predsednici parlamenta Maji Gojković. Razmere v nekaterih krajih, ki postajajo žarišča, pa so že na meji kaotičnih.

Po svetu se je medtem z novim koronavirusom okužilo že več kot deset milijonov ljudi, covid-19 pa je zahteval že preko pol milijona življenj.

Hkrati pospešeno poteka zbiranje donacij za pomoč pri razvoju in zagotavljanju enakovrednega dostopa do cepiva proti novemu koronavirusu. V organizaciji Evropske komisije in mednarodne organizacije Global Citizen je tako v soboto potekala virtualna donatorska konferenca, na kateri so zbrali dodatnih 6,15 milijarde evrov za pomoč, od tega sta 4,9 milijarde evrov obljubili Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska komisija, 485 milijonov evrov pa države članice EU.

Skupaj je tako v okviru mednarodnega donatorskega maratona, ki ga je 4. maja v sodelovanju z mednarodnimi partnerji začela Evropska komisija, za razvoj in pravično distribucijo cepiva proti koronavirusu obljubljenih že 15,9 milijarde evrov.

C. R.