Kopalno sezono ob Kolpi in ob Kočevskem jezeru v veliki meri kroji vreme

V Beli krajini in na Kočevskem so dopustniški dnevi in visoke poletne temperature zvabile prebivalce na Kolpo in Kočevsko jezero. Oba imata v teh dneh okoli 23 stopinj Celzija. Obisk ni takšen kot ponavadi za ta čas, a se s približevanjem glavne sezone povečuje, pravijo tamkajšnji ponudniki storitev. Kopalno sezono sicer v veliki meri kroji vreme.

 

Zaradi slabih vremenskih razmer se je kopalna sezona na Kolpi letos začela nekoliko pozneje kot ponavadi. Največ kopalcev na številnih obkolpskih kopališčih v občinah Črnomelj in Metlika je v popoldanskih urah in ob koncih tedna, ob približevanju glavne sezone jih je vse več tudi čez teden. Sezono sicer v veliki meri kroji vreme.

V kampu Big Berry na Primostku pri Metliki, kjer je leta 2016 zrasel kamp, namenjen petičnim gostom, pravijo, da se zadnje dni njihove nastanitve lepo polnijo, še vedno pa se najde tudi kakšen prost termin. Predvsem je prostih še nekaj parcel za obiskovalce s šotori in avtodomi, medtem ko so mobilne hiške dokaj polne, poroča STA.

Tudi pri Gostinstvu Madronič v Starem trgu ob Kolpi opažajo, da se je letošnja kopalna sezona na Kolpi začela nekoliko pozneje kot sicer. Razlog je slabše vreme, ki se je zavleklo vse do sredine julija in posledično višjega vodostaja reke ter njenih nižjih temperatur. Tako se je vse na polno pravzaprav začelo šele minuli konec tedna, so povedali za STA.

Obiskovalci prihajajo iz vse Slovenije, veliko je tudi tujih gostov. Več je Hrvatov, pri čemer se pozna, da je Hrvaška letos vstopila v schengenski prostor, pravijo. Gosti se sicer zanimajo za različne storitve, med drugim za možnost najema rafta, sob in parcel za postavitev šotora, radi tudi kaj pojedo in spijejo.

V zadnjih letih narašča tudi obisk Kočevskega jezera, ki postaja ena od osrednjih destinacij za oddih domačinov in turistov na kočevsko-ribniškem območju.

Tudi tam se je sezona začela nekoliko pozneje kot običajno, z dopustniškimi dnevi pa raste tudi obisk. Temperature jezera trenutno dopuščajo prijetno kopanje.

Kočevsko jezero je nastalo, ko je pred pol stoletja voda postopoma zalila kotlino dnevnega kopa kočevskega rudnika. Danes sodi med čistejša v Sloveniji, v zadnjih letih je še privlačnejše, ker je občina ob njem uredila plažo z več lesenimi pomoli in drugimi površinami, ki omogočajo sončenje in različne aktivnosti. Po novem je na glavni plaži tudi bar, kjer se lahko obiskovalci osvežijo in okrepčajo ali pa izposodijo ležalnike, senčnike in supe.

Kočevsko jezero. Glavna plaža.

Ob jezeru je občina uredila tudi kamp, s katerim upravlja občinski Zavod Kočevsko. Obiskovalcem ponuja glamping hišice, prostore za avtodome, prikolice in šotore.

A. V.