Odhaja po zgolj pol mandata in se povezuje s skrajnimi strankami …

Vladimir Prebilič (vir: arhiv)

Kočevski župan Vladimir Prebilič in stranka Vesna, na listi katere je kandidiral za evropskega poslanca, bosta te dni nadaljevala pogovore o medsebojnem povezovanju z Levico. Slednja s svojimi skrajnimi stališči velja za skrajno levo stranko.

 

Po pisanju časopis Delo, so pogovori o sodelovanju med obema strankama stekli že pred evropskimi volitvami. Razmišljanja, ki jih je potrdil tudi nekdanji koordinator Levice Luka Mesec, so tekla v smeri, da bi stranki oblikovali skupno kandidacijsko listo. Na koncu sta se obe odločali, da gresta na volitve samostojno, pogovore o povezovanju pa da nadaljujeta v teh dneh.

Prebilič, ki z izvolitvijo za evropskega poslanca po zgolj dveh letih mandata zapušča položaj župana, kar mnogi Kočevci vidijo kot izdajo zaupanja, se na ta način vse bolj povezuje s stranko s skrajnimi stališči, čeprav je med kampanjo za evropske volitve ostro kritiziral prav skrajne politične prakse.

Levica namreč v slovenskem političnem prostoru velja za skrajno levo stranko, ki se odkrito spogleduje z načeli nekdanjega totalitarnega jugoslovanskega sistema. Nekateri njeni vidni člani odkrito simpatizirajo z diktatorskimi režimi. Med drugim je strankin poslanec Miha Kordiš skupaj z zdaj že nekdanjo poslanko Levice Violeta Tomič konec leta 2014 obiskal takratno venezuelsko socialistično vodstvo, ob prihodu domov pa kljub revščini, ki vlada v omenjeni državi, hitel opravičevati takratno venezuelsko socialistično diktaturo Nicolasa Madura. Za stanje v državi je namesto tega obtožil opozicijo, kapitalizem in zahodne medije. “Država ima kar nekaj težav v gospodarstvu, a te so predvsem posledica ekonomske vojne, ki jo vodijo imperialni centri moči ob podpori domače opozicije,” je na primer dejal takrat.

Levica si med drugim zavzema (povzeto po javno objavljenem programu stranke iz leta 2017) za izstop iz Nata, “odpravo kapitalističnega menedžmenta v podjetjih”, “prenos lastništvo podjetij v roke države”, odpravo kapitalizma s sprotnim uvajanjem socialističnih praks, ukinitev fiskalnega pravila, kar bi državi omogočilo nenadzorovano porabo, dodelitev socialnih pomoči tudi tistim, ki zavrnejo delo, uvedbo teorije spola v prakso in podobno. Skrajna stališča torej, ki se jih očitno vse bolj približuje tudi do zdaj “zmerni” Prebilič.

Protest pripadnikov Levice (levo zadaj njen poslanec Miha Kordiš in svetovalec strankine poslanske skupine Nikola Janovič) v podporo preselitve migrantov na Kotnikovo v Ljubljani leta 2016. Nekateri protestniki so bili zamaskirani in z lesenimi koli, skritimi v zastave, očitno pripravljeni tudi za nasilje.

A. V.