Kočevski rog: Začela so se pripravljalna gradbena dela za izkop umorjenih

Jama pod Macesnovo gorico

Septembra so se začela pripravljalna gradbena dela za izkop umorjenih in antropološko obdelavo posmrtnih ostankov iz enega večjih prikritih morišč, iz brezna Jama pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu.

Posmrtni ostanki umorjenih takoj po drugi svetovni vojni leta 1945 so v globini 12 metrov in več, vsaj enega od storilcev po Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč medijev pozna Zdenko Roter.

V dveh raziskavah je bilo v vrtači pred breznom, kjer so žrtve slačili, najdenih več kot 60 kilogramov predmetov, med drugim je bilo 185 križcev, 146 svetinjic, številne pasne spone in drugi deli opreme.

Po zbranih podatkih je bilo v Kočevski rog odpeljanih najmanj 1500 Slovencev.

Raziskave brezna in okolice so se začele leta 2017. Leta 2019 so bila opravljena začetna gradbena dela, kot so posek vegetacije, ureditev dostopa oziroma vhodno-izhodne rampe ter izkop približno tisoč kubičnih metrov kamnine.

Spomladi se bo projekt nadaljeval z vstopom v jamo, iznosom materiala iz brezna in začetkom arheoloških del izkopa posmrtnih ostankov žrtev. Po navedbah ministrstva za obrambo bo delo predvidoma končano do konca leta 2022.

K. R.