Kočevski rog: Grozljiva odkritja

Foto: Dajan Štih

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje je v sredo obiskal morišče pod Macesnovo gorico v Kočevskem rogu. Pridružili so se mu župnik v Kočevju Damjan Štih, župnik v Kočevski Reki in dekan kočevske dekanije Jože Milčinovič ter gradbeni nadzornik pri izkopu jame Tone Ostanek. 

Arheologi trenutno še izkopavajo posmrtne ostanke umrlih in njihove osebne predmete. Nadškof je v sredo s spremljevalci vstopil tudi v jamo. 

Na omenjenem kraju od lanske jeseni potekajo izkopavanja posmrtnih ostankov najmanj 3000 slovenskih mož in fantov, ki so jih junija 1945 tja pripeljali iz Škofovih zavodov iz Šentvida nad Ljubljano ter zverinsko umorili. Ocenjujejo, da je okoli 500 okostij razdrobljenih v prah zaradi bomb, ki so jih likvidatorji metali v jamo na pobite.

Po ogledu so sporočili, da so bila zadnja okostja 20 mož, ki so bili očitno vrženi v jamo živi in so na smrt od lakote in žeje čakali v rovu ob glavni jami, kamor so se očitno uspeli umakniti. Ven niso uspeli priti.

Spomnimo. Konec avgusta sta Mestna občina Ljubljana in vodstvo pokopališča Žale zavrnila predlog vladne komisije za prikrita grobišča, naj žrtve povojnih pobojev svoj dom dobijo na ljubljanskem pokopališču, saj da tam za žrtve iz brezna pod Macesnovo gorico ni prostora, vladni komisiji pa sta predlagala, naj prostor zanje najde na pokopališču, najbližjem breznu, ali v Spominskem parku Teharje.

Morišče pod Macesnovo gorico je po do sedaj znanih in zbranih podatkih največje skupinsko grobišče slovenskih mož in fantov.

Pred breznom pod Macesnovo gorico bo v ponedeljek, 31. oktobra 2022, spominska slovesnost za umorjene na tem kraju.

Fotografije:

Navzoče je ob obisku v imenu Uprave za vojaško dediščino pri Ministrstvu za obrambo pozdravil Gregor Kaplan.

Foto, vir: Slovenska škofovska konferenca

K. R.