Kočevje: Zaradi previsokih stroškov zaključujejo projekt ToyotaGo

(vir: Občina Kočevje)

V občini Kočevje bodo zaključili projekt prevozov na zahtevo, poimenovan ToyotaGo. Kot razlog so navedli visoke stroške, ki so bremenili občino.

Tako se končuje projekt, ki je bil med uporabniki dobro sprejet, ti so tovrstno obliko mobilnosti sprejeli za svojo in je številnim olajšala vsakdan ter prihranila marsikatero pot.

V Kočevju so pionirski projekt prevozov na zahtevo, prilagojen za uporabo na podeželju, izvajali od začetka aprila 2022. Do maja je bil za vse uporabnike brezplačen, nato pa so storitev začeli zaračunavati, a po ugodnih cenah. Avtomobile je zagotavljala Toyota, skupaj z Zavodom Sopotniki pa so razvili aplikacijo za naročanje prevozov.

Na občini navajajo, da bi tovrstni projekti potrebovali pomoč države, zato bodo njihovi napori v prihodnje usmerjeni v iskanje državne podpore pri financiranju projekta oziroma omogočanja subvencij za tovrstne prevoze, kot jih organizirane oblike javnega potniškega prometa že imajo.

V Toyoti pravijo, da bodo z implementacijo storitve, ki so jo razvili v Kočevju, nadaljevali na drugih območjih Slovenije. “Kočevje je bilo eno leto mobilnostni laboratorij, ki nam je omogočal razvoj in pridobivanje neprecenljivih izkušenj s področja spoznavanja in vpeljave novih mobilnostnih navad,” pa je po navedbah občine dejal direktor Toyote Slovenija Gregor Mauko.

Podpis pisma o nameri za projekt Toyota GO, junij 2021. Projekt je zaživel aprila 2022. (vir: občina)

K. R.