Kočevje: Vzrok eksplozije še ni znan

Kemična tovarna Melamin v Kočevju, eksplozija in požar, 12. maj 2022. (vir: arhiv)

Požar po jutranji eksploziji v kemični tovarni Melamin v Kočevju je omejen in po zagotovilih pristojnih ni nevarnosti za ponovno eksplozijo. Zakaj je do nje sicer prišlo, še raziskujejo, prav tako še vedno iščejo pogrešane osebe. Med zaposlenimi po Štefaničevih besedah ne pogrešajo nikogar, so pa pogrešani štirje delavci zunanjega izvajalca, ki jih še vedno iščejo.

Pristojne službe medtem merijo vpliv požara na okolje, o rezultatih bodo sproti seznanjali javnost.

Župan Občine Kočevje Vladimir Prebilič je ocenil, da so se vse službe in sistem ob eksploziji odzvali “maksimalno učinkovito”. Gasilci so bili na lokaciji v najkrajšem možnem času in lokalizirali požar, vsi varovalni sistemi v podjetju so delovali, kot so morali.

To je v izjavi za medije poudaril tudi direktor družbe Melamin Srečko Štefanič. “Vplivi so se omejili predvsem na lokacijo tovarne in stran od naselij,” je dejal. Situacijo v podjetju so pregledali tudi z droni in ugotovili, da temperatura nikjer ne narašča. Nevarnosti za naslednjo eksplozijo tako ni. Zakaj je do nje prišlo okoli 8.30, sicer še raziskujejo.

Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine.

Zagotovil je, da je podjetje za delovanje imelo vsa ustrezna dovoljenja. Eksplozija jih je presenetila, trenutno si na znajo razložiti, kaj se je zgodilo.

Pristojne službe med tem izvajajo meritve vpliva požara na okolje, na terenu so med drugim tako požarni inšpektorji ter predstavniki agencije za okolje (Arso), je pojasnil poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Predlagali bodo tudi analizo zemljine, kar ni bilo narejeno po požaru v Kemisu, je spomnil. Še vedno tudi iščejo pogrešane osebe.

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani tudi vsi resursi kočevskega zdravstvenega doma (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci tako odšle na teren, je po navedbah STA pojasnil direktor ZD Gregor Košir. Dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so sprva aktivirali načrt za množične nesreče.

Naknadno so na Twitterju sporočili, da so zaradi nesreče v Kočevju znižali stopnjo pripravljenosti. “Podatki se spreminjajo, zdaj kaže, da bo v UKC pomoč potrebovalo manj oseb, kot smo poročali, saj so jih oskrbeli v Kočevju,” so pojasnili.

Prebilič okoliškim prebivalcem svetuje, naj ne hodijo ven, če to ni nujno, če pa imajo neodložljive opravke, pa naj uporabijo zaščitne maske.

Naslednja izjava za javnost v Kočevju je načrtovana ob 13. uri, ob 14. uri je predvidena tudi izjava predstavnikov UKC Ljubljana.

Oglasil se je tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je sporočil: “Vse potrebne sile za pomoč poškodovanim, omejitev posledic nesreče in zavarovanje prebivalstva in okolja so aktivirane. Ukrepe usklajuje Civilna zaščita. Vsi dejavniki vseh nivojev potrebne informacije in navodila dobijo od njih. Prioriteta so življenja in zdravje ljudi.”

K. R.