Kočevje: To so ukrepi občine za omejitev koronavirusa in pomoč občanom

Kočevje (vir: arhiv)

V Občini Kočevje se trenutno soočajo s štirimi okuženimi z novim koronavirusom. Zdravstveni dom Kočevje tudi redno dnevno obvešča o tem, koliko brisov so odvzeli in kakšni so rezultati.

Za včeraj so, na primer, zapisali, da so odvzeli 8 brisov, 7 je negativnih, 1 kontrolni pa žal še vedno pozitiven. Dodajmo, da so vstopna točka za širše območje, 7. aprila pa so veseli sporočili, da imajo tudi prvo uradno ozdravljeno osebo v Kočevju, kontrolni bris obolelega je bil namreč negativen.

V zdravstvenem domu navajajo, da so se ob izbruhu koronavirusa organizirali in ukrepali hitro, med prvimi ustanovami v Sloveniji. Njihovo uspešnost potrjujejo tudi pohvale na družbenih omrežjih.

Preverili pa smo, kakšne ukrepe je Občina Kočevje povzela v povezavi s koronavirusom, pa tudi, kako je z zaščitno opremo za občane in občanke.

Glede zaščitne opreme občina navaja, da Civilna zaščita Občine Kočevje z zaščitno opremo oskrbuje najbolj izpostavljene nujne službe.

Civilna zaščita opravlja tudi razkuževanje kritičnih točk na javnih površinah, kjer prihaja do dotika (npr. tipke bankomatov). Za razkuževanja večstanovanjskih stavb pa skrbijo upravniki ali stanovalci sami.

Kako je z zaščitnimi maskami za občane in občanke?

Občina pri tem občane napotuje k nakupu. Navajajo, da lokalno podjetje Recinko z lastno proizvodnjo zagotavlja možnost nakupa pralnih mask, ki so na voljo v Zakladih Kočevske.

Te maske pa niso namenjene za zdravstvene delavce, temveč za splošno rabo v zaprtih javnih prostorih, kot določa nošenje odlok Vlade RS.

Nekateri ostali ukrepi so:

  • Starši iz kritičnih sektorjev, ki nujno potrebujejo varstvo otrok, se lahko za pomoč pri organizaciji varstva obrnejo na e-naslov [email protected], s podatki o otroku in poklicu.
  • Računalniška oprema in povezava do spleta za pouk na daljavo je družinam, ki so jo potrebovale, zagotovljena z uporabo opreme šol, Občine Kočevje in donatorjev iz lokalnega okolja.
  • Rdeči križ Kočevje s pomočjo prostovoljcev in v sodelovanju s Centri za socialno delo skrbi za pomoč socialno ogroženim družinam z delitvijo in dostavo paketov pomoči. Vseh donatorjem se zahvaljujemo za pomoč ljudem v stiski.
  • Rdeči križ Kočevje zbira mrežo prostovoljcev za pomoč občanom na e-naslovu [email protected], za več informacij pokličite na 041 780 771 (Vanja Bunderla).
  • Komunala Kočevje je iz preventivnih razlogov začasno spremenila način delovanja, začasno je npr. ukinjen odvoz kosovnih odpadkov, Zbirni center Mozelj je odprt za nujne primere. Oskrba z vodo poteka nemoteno.
  • Prepovedana je uporaba javnih otroških igrišč, vseh javnih športnih in drugih objektov ter površin v lasti občine. Zaprto je tudi planinsko parkirišče v Podgorski ulici. Umaknjena so kolesa za javno izposojo, začasno je ukinjeno plačljivo parkiranje.
  • Prepovedana je uporaba odprtega ognja v naravnem okolju na območju občine Kočevje, z namenom zagotavljanja pripravljenosti PGD.
  • Občina Kočevje in javni zavodi ter službe, katerih ustanoviteljica je, so za stranke dosegljivi preko elektronske pošte. Kontakte zaposlenih na Občini Kočevje najdete v imeniku. Po elektronski poti delujeta tudi Upravna enota in Sodišče v stavbi Občine Kočevje. Delo poteka v skladu z ZZUSUDJZ.
  • Župan je izdal sklep o začasnem odlogu plačila najemnin za poslovne prostore, ki so v lasti Občine Kočevje.
  • Lokalni pridelki in izdelki so na voljo za nakup v Zadrugi zakladi Kočevske. Občani naročilo oddajo preko telefona ali e-pošte in prevzamejo paket izdelkov v trgovini, možna je tudi dostava. Ob sredah je odprta tudi Tržnica Kočevje (zunanji del, obvezna uporaba rokavic in mask).

Občani se lahko za pomoč obrnejo na naslednje telefonske številke:

Ob koncu dodajmo, da ima občina zgledno urejeno spletno stran, kjer so navedene vse potrebne informacije o koronavirusu. Tudi Zdravstveni dom Kočevje deluje izredno dobro.

Pri občini pa pogrešamo večjo pozornost do občanov in občank v smislu materialne pomoči (maske ipd.), oprostitve ali omilitve nekaterih plačil in podobno, kot to izvajajo nekatere ostale slovenske občine. Vse to je namreč v domeni županov in občinskih vodstev.

Vir in več o ukrepih: Občina, spletna stran.

C. R.