Kočevje: Semafor se iz oranžne barva v rdečo!

Kočevje, mesto (vir: kraji.eu)

Kočevje je edina občina v Jugovzhodni Sloveniji, kjer število okužb dnevno narašča. V zadnjem tednu je bilo potrjenih 70 novih okužb, prirast je bil 89,2-odstoten. Če bi ukrepe merili po občinah, bi bila kočevska občina že v rdeči coni.

V letu dni je bilo v občini Kočevje potrjenih že 1173 okužb, okuženih je bilo 7,5 odstotka vseh prebivalcev v občini (teh je 15.702).

Okužbe od začetka pojava virusa v državi v tej občini sicer niso bile najvišje, nekaj časa se je občina tudi zelo dobro držala, skrbi pa zadnjih 14 dni, na kar opozarjajo tudi v kočevskem zdravstvenem domu.

Za primerjavo, v sosednji primerljivi občini Črnomelj je bilo v vsem času potrjenih 1485 okužb, okuženih je bilo 10,4 odstotka vseh prebivalcev. V zadnjem tednu pa je bilo potrjenih okužb le 23 (v Kočevju 70).

Okužbe v treh osnovnih šolah: Ob Rinži, Livold in Stara Cerkev

V Kočevju imajo v zadnjih dneh tudi nekaj sumov ali okužb v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Sledilnik za covid-19 kaže, da se s tem soočajo v osnovni šoli Ob Rinži v Kočevju, v Podružnici Livold in Osnovni šoli Stara Cerkev.

– V osnovni šoli Ob Rinži v Kočevju je okužen 1 učenec, pri sedmih trenutno obstaja sum na okužbo. Učenci so zaradi tega odsotni od pouka. V osamitvi je tudi eden od zaposlenih.

– V osnovni šoli Ob Rinži, podružnica Livold je odsoten od pouka en učenec, kot razlog je naveden sum na okužbo.

– V Osnovni šoli Stara Cerkev pa je bila od 15. do 25. februarja (do včeraj) odrejena karantena za celoten oddelek, 2. razred, pouk je potekal na daljavo, ugotovljena je bila okužba s koronavirusom pri učencu ali več učencih oddelka. V karateni je bilo 15 oseb.

Kronologija za čas pred 21. februarjem

– V nedeljo, 21. februarja, so potrdili še eno okužbo pri enem od učencev, odrejena mu je karantena do 3. marca.

– V sredo, 17. februarja, so potrdili okužbo še pri enem učencu, odrejena mu je bila karantena do vključno današnjega dne.

– V torek, 16. februarja, je bila ugotovljena okužba še pri enem učencu, tudi temu je bila odrejena karantena do vključno današnje dne.

– Pred tem je bil od 14. do 24. februarja zaradi okužbe odsoten od pouka še en učenec. Še eden, prav tako zaradi okužbe, pa je bil odsoten od 4. do 14. februarja.

– Konec januarja pa sta bili dve okužbi potrjeni še pri dveh zaposlenih, v karanteni oz. izolaciji sta bili od 31. januarja do 10. februarja. (vir )

Včeraj potrdili 13 okužb

Zdravnica in direktorica ZD Kočevje Polona Vidič Hudobivnik je sinoči na Facebook strani zdravstvenega doma objavila, da so včeraj opravili 34 PCR testov in potrdili 13 novih okužb (dan pred tem 10). Sedem od teh ne ve, kje bi se lahko okužili.

Zapisala je tudi, da se morajo “vsi skupaj potruditi in še malo zdržati, če ne želimo ponovne zaostritve ukrepov na našem koncu. Mi verjamemo, da skupaj zmoremo. Večkrat smo že to dokazali!”

“Slabo nam gre zadnja dva tedna, prirast okužb zadnjega tedna je kar 89 %! Naš semafor se iz oranžne barva v rdečo.”

Nato je dodala še navodila: “Bolni ne odhajamo nikamor, ne na delo, ne od doma in pokličemo osebnega zdravnika, da čimprej opravimo testiranje in omejimo širjenje prenosa okužbe.

Enako velja za smrkajoče in prehlajene malčke in šolarje. Ti lahko z minimalnimi znaki okužbo razširijo naprej.”

Cepljenje v Kočevju

V zdravstvenem domu so včeraj cepili preko 200 oseb, za danes jih je naročenih na cepljenje proti COVID-19 še več kot včeraj. Cepljenje poteka hitro in brez zapletov. V zdravstvenem domu so pripravljeni in zmorejo cepiti tudi veliko število ljudi dnevno, upajo samo, da jim bodo z NIJZ v naslednjih tednih poslali še več odmerkov cepiva.

Za cepljenje proti COVID-19 se še vedno lahko prijavite pri izbranem osebnem zdravniku!

Podatki o okužbah v občinah Jugovzhodne Slovenije, na dan 24. februar 2021:

K. R.