Kočevje: Odprli bodo novo tovarno

Zgradba podjetja Koles - kočevski les v Industrijski coni Lik II v Kočevju. (vir: podjetje)

Danes ob 10. uri bo podjetje Koles – Kočevska lesna industrija v Industrijski coni LIK II na Novomeški cesti 13 v Kočevju odprlo svojo proizvodnjo. Izdelovali bodo lesene lepljene nosilce iz pretežno kočevskega lesa.

Glede na načrte bodo zaposlili od 25 do 35 oseb.

Podjetje, ki je bilo ustanovljeno maja 2017, ima najsodobnejšo tehnologijo, ki omogoča med 18.000 do 25.000 m3/letno končnih izdelkov. Velika stopnja avtomatizacije bo omogočala konkurenčno izbiro tako za projektante, arhitekte in druge strokovnjake za gradnjo lesenih objektov. V podjetju bo potekala tudi dodelava izdelkov na sodobnih CNC-strojih za izdelavo lesenih konstrukcij in objektov. Za potrebe proizvodnje bo podjetje uporabljalo svoje sušilnice.

Proizvodni program podjetja Koles se zdaj pretežno uvaža iz Avstrije. Izdelki in storitve, ki bodo na voljo v tej kočevski tovarni, bodo namenjeni predvidoma 50 odstotkov za slovenski trg, ostalo bodo izvozili v Italijo, na Hrvaško in ostale države.

Direktor podjetja je Uroš Rak, prokurist pa Slavko Hrženjak. Podjetje je v lasti dveh podjetij, in sicer Vakuumteh iz Kamnika (ta je v lasti družine Rak) in HS inženiring iz Ljubljane, ki jev lasti Slavka Hrženjaka iz Koč pri Kočevski Reki.

Vzpostavitev proizvodnje je podprla tudi država. Podjetje je doslej od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejelo 650 tisoč evrov subvencije.

Tako je potekala testna proizvodnja. S spletne predstavitve podjetja v angleškem jeziku. (vir: Koles)

C. R.