Kočevje: Novo tovarno bodo predvidoma odprli 8. aprila 2019

(vir: Yaskawa)

V tovarni robotov japonske družbe Yaskawa, ki so jo novembra predlani začeli graditi v Kočevju, so v postopku pridobivanja uporabnega dovoljenja. Če bo šlo vse po načrtih, bodo tovarno odprli 8. aprila 2019.

Sprva so sicer govorili o odprtju v februarju, vendar se je to nekoliko zamaknilo. Zamuda pa ni tako velika, da bi ogrožala načrte.

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov in ima okoli 10 tisoč kvadratnih metrov uporabne površine, letno bodo izdelali 6000 različnih industrijskih robotov. V tovarni je trenutno okoli 40 zaposlenih, preizkušajo pa proizvodnjo in preverjajo procese.

S polno močjo naj bi začeli delovati v drugi polovici tega leta.

Izdelovali bodo sedem različnih tipov robotov. Do marca naj bi bilo v podjetju od 60 d0 70 zaposlenih, nato naj bi to v letu dni povečali na 120 do 150. Zaposlovali bodo tudi v naslednjih letih, v letu 2023 naj bi bilo v tej tovarni približno 250 zaposlenih.

Yaskawo je trenutna naložba v Kočevje stala 24,6 milijona evrov, od tega so pridobili 5,6 milijona evrov iz slovenskega državnega proračuna.

Po napovedih bodo poleg obstoječe tovarne odprli še center za raziskave in razvoj, v katerem bodo po napovedih zaposlili še 250 ljudi. V to naj bi vložili še 20 do 30 milijonov evrov, za to naj bi v prihodnjih letih potrebovali še okoli sedem hektarjev dodatnih zemljišč. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti. Yaskawa trenutno že sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Stefan. Proizvodnja v novem centru naj bi stekla v dveh letih. S tem bi Yaskawa zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.

Yaskawa ima tovrstno proizvodnjo že tudi na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Japonska korporacija Yaskawa Electric je leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Yaskawa bo tako v Kočevje v prihodnjih letih prinesla do 500 novih delovnih mest, kar je za to občino, kjer je ena višjih stopenj brezposelnosti v državi, najpomembnejše.

Projekcija podjetja industrijskih robotov v Kočevju. (vir: SI21)

A. L.