Kočevje: Melaminu obljubljena pomoč države pri sanaciji

Melamin, Kočevje(vir: arhiv)

Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ob današnjem obisku v Melaminu, ki ga je pred mesecem dni prizadela industrijska nesreča, obljubil vso pomoč države pri sanaciji.

Med drugim nameravajo pomagati pri čim hitrejših spremembah prostorskega načrta za morebitno selitev najnevarnejšega dela proizvodnja na drugo lokacijo.

Han se je po poročanju STA v izjavi za medije v okviru obiska zahvalil prejšnji ministrski ekipi z ministrom Zdravkom Počivalškom na čelu, da je takoj po nesreči odšla v Melamin in se zavedala, da je treba ukrepati in pomagati. Z vsemi ukrepi, ki jih je nastavila prejšnja ministrska ekipa, bodo po besedah Hana “absolutno nadaljevali”.

Slednje vključuje tudi pomoč podjetju pri pridobivanju finančne pomoči, bodisi iz integralnega proračuna bodisi in sredstev EU, za kar je prejšnje vodstvo ministrstva že sprejelo nekatere sklepe. Po besedah Hana bodo te postopke vodili “v skladu s pravili igre in karseda hitro”.

Selitev najnevarnejšega dela proizvodnje

Glede selitve najnevarnejšega dela proizvodnje Melamina na drugo lokacijo izven naselja, o čemer tečejo pogovori, se zdi ministru ključno, da se lokalna skupnost in Melamin najprej dogovorijo, kje bo to. Takoj zatem pa bo ministrstvo skušalo prevzeti vodilno vlogo, da bodo skupaj z ministrstvom za okolje in drugimi čim prej prišli do potrebnih sprememb prostorskega načrta, je dejal.

Han se zaveda, da bodo pri selitvi tudi nasprotovanja, “a karkoli bomo naredili, bomo trčili tudi ob težave”, je dejal. “Vsi skupaj si v teh krajih želimo obdržati kakovostna delovna mesta, hkrati imeti tudi okolje, ki je sprejemljivo in dobro za življenje, zato moramo narediti vse, da bo zadeva dobro stekla,” je dodal.

Direktor Melamina Srečko Štefanič je kot možno zemljišče, ki se omenja v pogovoru za prestavitev najnevarnejšega dela proizvodnje, potrdil lokacijo med Kočevjem in Ribnico, “ob železniški progi”, več pa še ni želel povedati. Po njegovih besedah bi šlo za selitev dela proizvodnje, ki ima epiklorhidrin, “ostalo pa ni problematično”. Proizvodnjo bo bilo mogoče preseliti v dveh ali treh letih.

Peticije, ki jo je v zvezi z Melaminom začela zbirati ena od civilnih iniciativ, Štefanič še ni videl, so pa pripravljeni s civilno družbo voditi dialog, možnost za to je tudi v okviru nedavno ustanovljene posebne mešane komisije za nadzor sanacije v Melaminu, je dejal.

Med današnjim obiskom ministra so se po besedah Štefaniča pogovarjali predvsem o konkretnih zadevah, kot so, katera vire porabiti in kako dobiti pomoč Evropske komisije.

Doslej znani vplivi nesreče

Poudaril je, da so bili dosedanji znani vplivi nesreče na okolico minimalni. Zdaj so dobili tudi, zaenkrat še neuradne, rezultate analiz tal 700 in 2000 metrov okoli Melamina, “kjer substanc, kot so epiklorhidrin, dietilentriamin in formaldehid, v tleh ni”.

Proizvodnja in kako naprej?

V podjetju po njegovih besedah trenutno dela od 130 do 140 delavcev, 17 jih je na čakanju, ostali koristijo kompenzacije in dopuste. V soboto bo začela delati kotlovnica, najverjetneje v ponedeljek še obutvena industrija, ki predstavlja okoli pet odstotkov njihove proizvodnje.

Štefanič se je zahvalil ministrski ekipi, da ima posluh za podjetje in delovna mesta v njem ter da nadaljuje načrte prejšnje ministrske ekipe.

K. R.