Kočevje: Kdo je pridobil in kdo izgubil, dogodki po volitvah

Kočevje, mesto (vir: kraji.eu)

V Občini Kočevje je že v prvem krogu z visoko prednostjo zmagal dr. Vladimir Prebilič. Zmaga je bila glede na njegove dosedanje uspehe pri vodenju občine tudi pričakovana. Vseeno pa je nekatere visok odstotek dobljenih glasov nekoliko presenetil.

Bilo je pet županskih kandidatov, župan Prebilič je prejel 70,81-odstotno podporo. Zanj je glasovalo 4.735 volivcev in volivk od 6.779, kolikor se jih je udeležilo volitev.

Pri tem je zanimiva še sestava občinskega sveta. V njej ima Moja Kočevska, lista dr. Vladimirja Prebiliča kar 16 sedežev. Dobila je 3.747 glasov. Sloga, to je stranka pod vodstvom nekdanjega župana Janka Vebra, je prejela 932 glasov in ima 3 sedeže. Tretja stranka v občini je SDS, ki je prejela 590 glasov in ima 2 občinska svetnika. Dva svetnika ima tudi stranka SD, stranka DeSUS pa enega. Še enega svetnika ima romska skupnost.

V občinski svet se niso uvrstile stranke SNS, Levica, NSI in SMC.

Primerjava z volitvami leta 2014 pokaže, da je Prebilič v zadnjih letih pridobil še večjo podporo, kot je bil te deležen takrat. Že leta 2014 je namreč zmagal v prvem krogu, tudi takrat je bilo 5 županskih kandidatov, zanj je glasovalo 3.109 volivcev in volivk ali 51,72 odstotka vseh, ki so se takrat udeležili volitev.

V prejšnjem mandatu je imela Prebiličeva lista 12 občinskih svetnikov, zdaj so število povečali na 16. Socialni demokrati so bili druga najmočnejša stranka v občini, prejeli so 20,28 % glasov, kar je zadoščalo za 6 svetnikov. Na tokratni lokalnih volitvah pa so izgubili kar 4 svetnike, imajo le še dva.

Zavezništvo za Kočevsko, ki letos ni kandidiralo, je imelo 3 svetnike, stranka SMC 2, SDS pa 1.

SMC je izpadla iz občinskega sveta, SDS je število svetnikov iz enega povečala na 2. Stranka DeSUS doslej ni imela nobenega svetnika, po novem ima enega.

SD in SMC sta v Kočevju letos tako največji poraženki. Posebno nezadovoljni z rezultati volitev naj bi bili v SD. Pridobili pa so Prebiličeva lista (4), SDS (1) in DeSUS (1). Sloga je kandidirala na novo.

 
V občinski svet so bili izvoljeni naslednji:

  • Moja Kočevska, lista dr. Vladimirja Prebiliča (16): dr. Vladimir Prebilič, Lilijana Štefanič, Horvat, Tina Kotnik, Peter Pirc, Jožica Pečnik, Boštjan Mihelič, Petra Divjak, Dalibor Debartoli, Irena Robič, Primož Velikonja, Magdalena Petković, Gregor Košir, Milan Mlakar, Janez Dejak in Boštjan Cimprič (ker je bil dr. Prebilič izvoljen za župana, ga bo nadomestil David Gole)
  • SLOGA (3): Janko Veber, Gabrijela Zabukovec in Rudi Mavrin
  • SDS (2): Luka Bubnjić in Mojca Čampelj
  • SD (2): Vesna Lisac in Predrag Baković
  • DeSUS (1): Lucija Höferle
  • Predstavnik romske skupnosti: Marijan Hudorovič (to je bil tudi v mandatu 2014 – 2018)

Iz dosedanjega občinskega sveta se poslavljajo:

  • Moja Kočevska: dr. Igor Mihelič, Sašo Petek, Ana Kosten, Bojana Klepac in Urška Butala
  • SD: Anton Vovko, Anton Fabjan, Nina Palčič in Lejla Menzil
  • Zavezništvo za Kočevsko (ZAK): Zlatko Ficko in Lidija Vardijan Žagar
  • SMC: Božidar Peteh in mag. Jasna Besel

Občinski svetniki so se že sestali na prvi seji

Občinski svetniki so se prejšnji teden sešli že tudi na prvi (konstitutivni) seji. Na seji 4. decembra 2018 so potrdili rezultate volitev in mandate svetnikom. Župan dr. Vladimir Prebilič je slovesno zaprisegel. Nato so imenovali še Komisijo za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja.

Na županov predlog so bili v komisijo imenovani: Roman Hrovat (Moja Kočevska) kot predsednik in člani: Vesna Lisac (SD), Luka Bubnić (SDS), Jožica Pečnik (Moja Kočevska), Peter Pirc (Moja Kočevska), Lucija Höferle (DeSUS) in Petra Divjak (Moja Kočevska).

Po pričakovanjih bo župan za podžupana predlagal Romana Hrovata, ki je bil to že v prejšnjem sklicu.

Po navedbah naj bi župan dr. Vladimir Prebilič sestavil tudi koalicijo, v kateri naj bi sodelovali Moja Kočevska, SD, SDS in DeSUS. Vebrova Sloga naj bi ostala v opoziciji. Na to kaže tudi sestava Komisije za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja, kjer predlog za imenovanje Janka Vebra v to komisijo ni bil sprejet.

Naslednja seja občinskega sveta bo namenjena oblikovanju ostalih odborov, hkrati se bo začelo delo v novem mandatu, ki bo trajal do leta 2022.

J. M.