Kmalu bo več pušk v koruzi, kot koruze same

(vir: arhiv)

Veste ali ne, toda pravkar berete prispevek avtorja znamenite izjave o Šarčevi “puški v koruzi”, ki sem jo prvi izrekel nekaj dni po odstopu Marjana Šarca pred letom dni na Faktor TV pri Bojanu Požarju.

Interpelacija je ustavno in zakonito sredstvo zoper posameznega ministra s katero opozicija opozarja na kršitve zakona ali ustave s strani posameznega ministra. Verjemite mi, da interpelacijo poznam z obeh zornih kotov. Bil sem tako v vlogi ministra, ki je bil 2013 interpeliran (domnevno izgubljeni podpisi za referendum, kar se sodno ali kako drugače KPK, policija, tožilstvo, informacijska pooblaščenka, inšpektorat za sistem javnih uslužbencev,  ni potrdilo, a interpelacijo sem doživel), kot tudi v vlogi opozicijskega poslanca, ki je interpelacijo zoper več ministrov tudi zagovarjal. Tipičen primer je bila Katarina Kresal v vlogi notranje ministrice, ki smo ji leta 2009 očitali zlorabo zakona pri najemu stavbe NPU, ki jo je najela, kar pri svojem osebnem prijatelju. Interpelacija sicer ni uspela, a je Katarina Kresal prav iz tega razloga leta 2010 odstopila sama.

Toda pojdimo k interpelaciji ministra Janeza Ciglerja Kralja. Razlog za njegovo interpelacijo je 130.200,00 evrov, ki jih je ministrstvo, ki ga vodi, na javnem razpisu dodelilo Zavodu za kulturo življenja ISKRENI. Toda pazite, kaj ima Janez Cigler Kralj z omenjeno institucijo. Pred nastopom funkcije se je v smislu soustanoviteljstva društva iz društva poslovil in je v tem društvu le in samo še prostovoljec, ki pomaga v društvu. In kaj je s tem narobe? Nič! Minister Cigler Kralj tudi ni odločal o tem koliko evropskih, pazite evropskih in ne naših sredstev bo dobilo katero društvo ali organizacija. O tem je odločala komisija, katere minister ni bil član. Poglejmo, kako so sredstva razdelili.

Zavod ISKRENI je pod številko 5. Jasno razvidno je, da je vsak zavod dobil toliko, kot je želel. In v čem je torej problem? Ga ni.

No, problem seveda je. Ima ga koalicija KUL. Zavedajo se, da interpelacija zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja ne bo uspela. Po tem, ko je puško v koruzo vrgel njihov kandidat za mandatarja Jože P. Damjan, in po tem, ko se enako godi Karlu Erjavcu, je pač potrebno vlagati interpelacije. So ali pač niso utemeljene, to sploh ni pomembno. Po Janezu Ciglerju Kralju že napovedujejo interpelacijo zoper šolsko ministrico dr. Simono Kustec, pa zoper kulturnega ministra dr. Vaska Simonitija, ostali pač še pridejo na vrsto. To po moji oceni koalicijo zgolj in samo krepi. Možnost uspeha interpelacij je enaka ničli, zato pa je možnost za povečanje odvrženih pušk v koruzi, toliko večja.

Mogoče pa v KUL vendarle pozabljajo na to, da slovenski volivci niso neumni in niso teleta. Zadnja anketa agencije Parsifal kaže, da ima koalicija KUL (SD, LMŠ, LEVICA in SAB) skupaj, le dober odstotek več volivcev, kot sama SDS (če bi bile volitve prejšnjo nedeljo). Le tako naprej v KUL, v koruzi bo počasi več pušk kot koruze same.

Avtor: Dr. Vinko Gorenak

Besedilo je bilo prvotno objavljeno na blogu: dr. Vinko Gorenak

M. D.