Kje lahko pridobimo EU digitalno COVID potrdilo?

Covidno potrdilo

Vse več je vprašanj, kje lahko pridobimo evropsko (EU) covid potrdilo. To je enotno evropsko, splošno veljavno covidno potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju (PCT), katerega namen je lajšanje varnega prostega gibanja državljank in državljanov po Evropski uniji.

Kdor se je v Sloveniji cepil do 30. junija 2021 (z obema odmerkoma), pa je potrdilo v pisni obliki že dobil na domači naslov. Potrdilo si je treba shraniti in je pomembno dokazilo.

Evropsko potrdilo je namreč veljavno v vseh državah članicah EU in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem (zvem.ezdrav.si).

Dodajmo, da je potrdilo, ki ga lahko pridobimo v lekarnah, doplačljivo.

Digitalna različica (prejmemo jo na telefon) je dostopna s kvalificiranim digitalnim potrdilom SIGEN-CA in/ali mobilno identiteto smsPASS. Zato vse, ki imate to možnost, spodbujajo in vabijo, da si priskrbite eno od navedenih prijavnih sredstev, ki omogočata varno prijavo na portal zVem ter s tem dostop do digitalne različice EU Digitalnega COVID potrdila in tudi vseh ostalih storitev eZdravja.

Evropsko potrdili (EU DCP) sicer ni pogoj za prosto gibanje, ki je temeljna pravica v Evropski uniji (EU), vseeno pa olajša prosto gibanje in potovanje znotraj EU.

Ne glede na enotno obliko potrdila bodo imele države še vedno možnost ukrepe uvajati samostojno, kar pomeni, da se bodo pogoji za prestop med državami vseeno lahko razlikovali.

Zato svetujejo, da pred potovanjem preverite vstopno-izstopne pogoje posameznih ciljnih držav.

V Sloveniji EU DCP izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na podlagi podatkov, vnesenih v Centralni register podatkov o pacientih.

EU DCP se izdaja samo za covid-19 ter vsebuje potrebne bistvene informacije, kot so ime in priimek, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepivu/testu/preboleli bolezni in edinstveno oznako. Obiskane države teh podatkov ne smejo hraniti. Preverjali se bosta zgolj veljavnost in pristnost potrdila, pri čemer se bo preverjalo, kdo je potrdilo izdal in podpisal. Vsi zdravstveni podatki ostajajo v pristojnosti države članice, ki je EU DCP izdala.

EU DCP vključuje tudi QR kodo, ki vsebuje bistvene informacije, in digitalni žig, ki dokazuje pristnost potrdila in ščiti pred ponarejanjem.

Še več informacij o EU DCP lahko najdete na naslednji povezavi.

M. D.