Kdo je upravičen do dodatnega dneva plačanega dopusta za prvošolca

Fotografija je simbolična. (vir: pixabay.com)

Zaposleni v celotnem javnem sektorju so letos prvič upravičeni do dodatnega dneva plačanega dopusta zaradi spremstva otroka v šolo. To velja za starše otrok, ki prvič vstopijo v šolo oziroma prvošolce.

Obvestilo o tem je ministrstvo za izobraževanje že objavilo na spletni strani. Tako so ukrepali po odločitvi Vrhovnega sodišča RS oktobra lani. To je odločilo, da je spremstvo v šolo enkraten in neodložljiv dogodek in se od staršev pričakuje, da bodo z otrokom. Pravico do plačane odsotnosti z dela v primeru t. i. drugega neodložljivega opravlja pa omogoča tudi kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti, ki velja za celoten javni sektor, v njem je okoli 186 tisoč zaposlenih.

V podjetjih pa dodatni dan dopust zaposlenim ne pripada po nobeni pogodbi in je to odvisno od dobre volje poslovodstev.

Na spletnem portalu zurnal24.si so zato preverili, kako je s tem v nekaterih podjetjih. Ugotovili so naslednje:

Dodaten izredni dan plačanega dopusta omogočajo v naslednjih podjetjih: Lek, Telekom, Petrol, Pošta Slovenije, Zavarovalnica Triglav, HSE, Gen energija, Adriatic Slovenica, Abanka, Mercator, Spar in Lidl.

Koriščenje dneva rednega dopusta omogočajo v naslednjih podjetjih: Krka Novo mesto, Hofer, Elektro Ljubljana, Elektro Primorska, Gorenje, Luke Koper in Cinkarne Celje.

C. R.