Katera vlada je za upokojence naredila največ?

Danes je v državnem zboru potekala razprava o predlogu zakona, ki ga je v državni zbor s podpisi več kot 10 tisoč volivcev in volivk vložila civilna iniciativa Glas upokojencev s prvopodpisanim Pavlom Ruparjem. 

Današnjo razpravo je zaznavalo veliko vpitje Urške Klakočar Zupančič, predsednice državnega zbora, ki je iz dvorane nagnala tudi manjšo skupino upokojencev.

Po predlogu bi pokojnine, ki ne presegajo 1000 evrov, zvišali za 20 odstotkov, tiste do 1500 evrov bi bile višje za deset odstotkov, tiste nad 1500 evrov pa za pet odstotkov, je povedal Pavel Rupar, ki je bil tudi danes deležen številnih diskreditacij, Klakočar Zupančičeva pa se je znašala predvsem nanj.

V koaliciji (Svoboda, SD in Levica) so navajali, da je ta vlada za upokojence naredila veliko, v opozicijski SDS pa ocenjujejo, da vlada nima posluha za upokojence. Tako denimo lani kljub različnim pozivom k izredni uskladitvi pokojnin te ni bilo, je spomnila poslanka SDS Karmen Furman. V SDS so pripravljeni podpreti ukrepe, ki bodo pomagali ljudem. Glede na to bodo obravnavani predlog ocenili kot primernega za nadaljnjo obravnavo.

V NSi pa pogrešajo dolgoročni razmislek o pokojninskem sistemu. Po njihovem opozorilu se že danes iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno namenjajo precejšnja sredstva, ker sistem ni sposoben vzdrževati samega sebe. Pokojninska reforma, ki bi poudarila tudi drugi in tretji steber, je nujna, je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Glasovanja še ni bilo, bo pa še danes. Poslanka Karmen Furman pa je objavila razpredelnico, iz katere je razvidno, katera vlada je za upokojence naredila največ.

M. D.