Katera mesta so trenutno na voljo na kočevsko-ribniškem območju?

Na kočevsko-ribniškem območju sta trenutno na voljo le dve prosti delovni mesti, kar je skoraj neverjetno, vendar resnično. Dela pri izgradnji nove tovarne, v kateri bodo začeli zaposlovati v naslednjem letu, pa so se že začela. Ko bo zgrajeno, bo na voljo 150 novih delovnih mest, leta 2021 jih obljubljajo še 100 dodatnih, skupno 250, od tega bo tretjina inženirjev.

Trenutno nova sodelavca iščeta le:

  • Dimnikarstvo Viljem Plevnik, Kočevje:                         administrator in pomožni delavec
  • JAN’S kozmetika & masaže B. Pahulje Tomšič, Kočevje:  fizioterapevt

Vir: Zavod RS za zaposlovanje, 21. oktober 2017: prosta_delovna_mesta/seznam

Dela na Trati so se že začela

Že v prejšnjih pregledih zavodovih evidenc smo ugotavljali, da kočevsko-ribniške ni razpisanih ravno veliko novih delovnih mest. Dobra novica pa je, da je Yaskawa v začetku oktobra začela s pripravami na izgradnjo nove tovarne robotov. Gradbeno dovoljenje so pridobili zelo hitro, v petih mesecih. Dela že izvaja novomeško podjetje CGP, temeljni kamen bodo položili v začetku novembra. Rok za dokončanje je avgust 2018. Uporabno dovoljenje naj bi pridobili septembra 2018, poskusno proizvodnjo začeli novembra 2018. Redna proizvodnja se bo predvidoma začela marca 2013.

Tovarna, ki jo bodo zgradili na območju nekdanjega Lika, na Trati, bo stala 25 milijonov evrov. Izdelovali bodo deset vrst industrijskih robotov za avtomobilsko industrijo. Od tega bo Slovenija iz državnega proračuna prispevala 5,6 milijona evrov. V Kočevju bo tudi distribucijski center za Yaskawine robote.

Zaposlovati bodo začeli že prihodnje leto. Najprej bodo odprli 150 novih delovnih mest, do leta 2021 pa naj bi bilo že 250 zaposlenih, ob predpostavki, da bodo razmere na trgu ugodne. V okviru tovarne bo tudi razvojni center, zato pričakujejo, da bo približno tretjina vseh zaposlenih inženirjev.

C. R.