Kandidatka za ministrico izhaja iz klene slovensko-kočevarske družine

Dr. Helena Jaklitsch (vir: arhiv)

Med kandidati za ministre in ministrice v novi slovenski vladi pod vodstvom Janeza Janše je tudi zgodovinarka in publicistka dr. Helena Jaklitsch. Leta 1977 se je rodila v Novem mestu, v slovensko-kočevarski družini.

Helena Jaklitsch je kandidatka za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Od leta 2005 do 2014 je bila zaposlena na ministrstvu za pravosodje. V času priprav in predsedovanja Slovenije Svetu EU je bila vodja projektne skupine za operativno vodenje logističnih priprav. Od leta 2014 je zaposlena na ministrstvu za kulturo, sprva v službi za slovenski jezik, nato pa v direktoratu za ustvarjalnost.

Helena Jaklitsch poleg slovenske zgodovine raziskuje tudi zgodovino kočevskih Nemcev, to je Kočevarjev.

Lani poleti je v enem izmed intervjujev povedala:

“Kočevarske korenine imam po očetu, enem redkih Kočevarjev, ki svoj materni jezik, kočevarščino, še govori. Doma smo vedno živeli z zavedanjem, da smo tako Slovenci kot Kočevarji.”

Povedala je, da je bilo Kočevarjev sredi 19. stoletja okoli 25 tisoč, danes pa jih praktično ni več.

Helena Jaklitsch je v okviru Zveze kočevarskih organizacij, na primer, predstavila pregled zgodovine Črmošnjic (nad Semičem). Članici te zveze sta med drugim Zavod Mošnice (Črmošnjiške doline – op.) in Zavod Koprivnik.

Kočevarji so bili do druge svetovne vojne več stoletij naseljeni tudi na obrobju Kočevskega Roga in Črmošnjiški dolini (Srednja vas, Črmošnjice, Stare Žage, Občice, Kočevske Poljane, Komarna vas).

Prav iz teh delov omenjajo priimek Jaklitsch, kar je bila ena redkih klenih slovensko-kočevarskih družin, ki je v času druge svetovne vojne ostala na domači grudi.

Dr. Helena Jaklitsch je kandidatka Slovenske demokratske stranke (SDS). Za nekatere je njena kandidatura presenečenje, za poznavalce njenega dela in osebnosti pa ne. Pred Komisijo DZ za odnose s Slovenci po svetu se bo kot kandidatka za ministrico brez listnice, pristojna za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, predstavila v petek popoldne.

C. R.