Kakšno je stanje v dolenjskih in belokranjskih domovih za starejše ter ZD Metlika

Dr. Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je v torek popoldne povedala, da teste na koronavirus izvajajo pri vseh tistih, ki potrebujejo pregled pri zdravniku zaradi morebitne napotitve v bolnišnico.

Prav tako se testi izvajajo pri oskrbovancih domov za starejše občane, ki zbolijo za okužbo dihal.

Enako velja za bolnike, ki so morda zaradi kakšne druge diagnoze sprejeti v bolnišnico in imajo sočasno okužbo dihal.

Testi se izvajajo tudi pri osebah, ki so že v bolnišnici iz katerega drugega razloga, pa se jim razvije okužba dihal.

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa izpostavlja, da so še posebej pozorni na domove starejših občanov in kronične bolnike. Ukrepi gredo tudi v smeri, kako rizične osebe umakniti iz delovnega procesa.

In kako je v domovih za starejše na Dolenjskem in v Beli krajini?

Včerajšnja sporočila prek STA so bila naslednja:

Zaščitne opreme oziroma zaščitnih mask imajo za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna.

Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

– V DSO Metlika so doslej testirali vseh 172 stanovalcev in vse zaposlene. Pozitivnih je bilo 7 stanovalcev in 5 zaposlenih, vse okužene oziroma obolele stanovalce so premestili v bolnišnico na Golnik. Glede na napovedi dr. Beovićeve testiranj s tem ni konec, ta izvajajo pri vseh oskrbovancih domov za starejše občane, ki zbolijo za okužbo dihal.

V Metliki so v posebni zgradbi pripravili dodatnih 17 postelj, kamor naj bi predvidoma še danes preselili varovance, ki so ali še bodo oboleli za okužbo dihal. Ti bodo ločeni od ostalih in bodo imeli posebno varstvo oz. oskrbo.

Z dela je odsotnih okoli četrtina zaposlenih. Uvedli so nedeljski delovni čas (12 ur v turnusu), pomagajo jim prostovoljci.

V preostalih domovih starejših, v Črnomlju, Novem mestu in Trebnjem, okuženih doslej niso odkrili, vsi delujejo brez posebnosti.

– Iz DSO Črnomelj so za STA sporočili, da življenje v domu teče stanju primerno. Delajo sicer “s polno paro” in skušajo biti čim več s stanovalci, ki pogrešajo svojce. V domu, kjer je skoraj 200 varovancev, so doslej odvzeli en bris, ki je bil negativen. Soočajo se s pomanjkanjem kadra, četrtina jih je odsotna.

– V DSO Novo mesto, kjer je okoli 350 varovancev, vse dejavnosti potekajo po rednem urniku. Ob zaprtju doma za obiske se trudijo nadomestiti odsotnost svojcev. Pri varovancih in zaposlenih stalno skrbijo za preventivne ukrepe, kakšnih zdravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa niso zaznali.

– Tudi v DSO Trebnje, kjer oskrbujejo nekaj več kot 180 varovancev in v 36 še v enoti Šmarjeta, še niso zaznali kakšnih udravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa. Izvajajo vse ukrepe, vsi njihovi stanovalci se počutijo dobro.

In še Zdravstveni dom Metlika?

ZD je zaprt vse od potrditve okužbe pri enem od tam zaposlenih zdravnikov, tako bo še nekaj časa. V vsem tem času po naših podatkih potekajo in bodo še potekala dodatna testiranja zaposlenih.

Z današnjim dnem pa bodo začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze.

Vendar pa bo to izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Vse bolnike z znaki akutne okužbe dihal bodo obravnavali, kot da so lahko okuženi z novim koronavirusom.

Takšen pa je trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji, podatki so za včeraj, 18. marec 2020, objavila jih je Vlada RS.

V DSO Metlika so včeraj na FB-strani zapisali, da podatkov o številu testiranj in obolelih javno ne smejo objavljati. Pri tem niso pojasnili, čigavo navodilo je to.

Podatkov o številu testiranj, obolelih in ostalih ukrepih ter posledicah v javnih zavodih v današnjem času sicer nihče ne more  prikriti niti zakriti.

Dodajmo še, da morajo javni zdravstveni zavodi (zdravstveni domovi in ostali), domovi za starejše in socialnovarstveni zavodi po novem pristojnim dnevno poročati o potrebah in stanju.

Pazimo nase in naše najbližje. Upoštevajmo nasvete. Ostanimo doma! Ostanimo zdravi!

C. R.