Kako so volili v Dolenjskih Toplicah

V Občini Dolenjske Toplice so volivci in volivke lahko izbirali med tremi kandidati za župana. Največ glasov je dobil nekdanji dolgoletni župan Franc Vovk, vendar za dobro poldrugo odstotno točko premalo, da bi bil izvoljen že v prvem krogu. V občinskem svetu se bodo karte kar precej premešale.

Dosedanji župan Jože Muhič je na volitvah doživel neuspeh, prejel je le 37,49 odstotka vseh glasov. Franc Vovk, dolgoletni župan pred Muhičem, je prejel 48,39 odstotka vseh glasov. V Dolenjskih Toplicah se bosta 2. decembra 2018 pomerila v drugem krogu. Tretjeuvrščeni je mladi Jure Filipović, novinec na politični sceni.

Volilna udeležba je bila z 62,77 odstotka dokaj visoka. Povprečje v državi je bilo namreč 50,72 odstotka.

V 15-občinskem svetu bodo imeli po tri svetnike naslednji: Lista za enakomeren razvoj občine – Lizero, SD – socialni demokrati in SDS – Slovenska demokratka stranka. SLS – Slovenska ljudska stranka bo imela dva svetnika, NSI – Nova Slovenija pa 1. Glede na doslej znane podatke je stranka SDS število svetnikov povečala iz 1 na 3, kakor je to na svojem Facebook profilu zapisal kandidat Jure Filipović.

Podatki za Občino Dolenjske Toplice:

Vir: Državna volilna komisija. Podatki so še neuradni.

J. M.