Kako naprej po vladni sprostitvi številnih ukrepov

Infektologinja prof. dr. Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje

V ponedeljek se bo sprostila vrsta omejitev, med drugim v trgovini, storitvah in turizmu, odprte bodo  vse trgovine in nekatere turistične namestitve, možna bo tudi strežba v zaprtih prostorih. Vlada je torej sprostila vrsto omejitvenih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kako naprej?

O tem je sinoči v tv-oddaji Odmevi govorila vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje prof. dr. Bojana Beović. Nekatere dosedanje omejitve naj bi postale način našega vedenja.

Treba je ohranjati razdaljo med ljudmi, v zaprtih prostorih je treba nositi zaščitne maske, nujna je higiena rok.

Bolni nikakor ne smejo med ljudi. Poiskati morajo zdravniško pomoč oz. pomisliti, da gre lahko za okužbo z novim koronavirusom ali covid-19. V tem primeru je pomembno, da se bolezen diagnosticira, posamezen izbruh omeji in da se bolezen ne začne spet širiti.

“Na vse to moramo neprestano misliti,” je poudarila.

Glede na to, da se s ponedeljkom odpirajo vse trgovine, tudi trgovski centri, je Beovićeva dejala, da bodo do neke mere na priporočila pazili zaposleni v trgovinah. Njihova dolžnost je namreč, da delo organizirajo tako, da je med ljudmi možna razdalja. Posameznik v trgovini pa naj nosi masko in pazi, da ni preblizu z drugimi ljudmi in je previden pri prijemanju različnih predmetov, kot so na primer vozički in tipkovnice za kartično plačevanje.

Če do stika s predmeti pride, si je treba roke – po možnosti takoj – razkužiti. Vsak mora sam poskrbeti, da se vede samozaščitno, s tem pa ščiti tudi druge.

Posameznik mora tudi paziti, da se z rokami ne dotika obraza, ob prvi priložnosti pa je treba roke razkužiti ali temeljito umiti.

Kako je z okužbami v Sloveniji?

Beovićeva je dejala, da so podatki glede virusa oziroma okužb spodbudni. Za oceno o tem, kaj se je zgodilo zaradi odpiranja dejavnosti 4. maja, pa je še kakšen dan ali dva prezgodaj.

Dejala pa je, da sprostitev ukrepov za prvomajske praznike, tudi odpiranje občinskih meja, ni imelo posebnih posledic.

V zadnjih dneh pa pri skoraj vseh na novo odkritih okužbah s koronavirusom obstaja znan kontakt in je bila okužba do neke mere predvidljiva. Ne opažajo več pojavljanja posameznih pozitivnih primerov na način, da ne bi vedeli, od kod.

Na vprašanje glede sproščanja še drugih ukrepov je Beovićeva odgovorila, da bodo velike prireditve, kjer se zbira veliko število ljudi, prišle na vrsto daleč najpozneje. Enako je navodilo v drugih državah, pa tudi Evropske komisije.

To so namreč okoliščine, v katerih je težko vzdrževati higienske omejitve, da se virus ne prenaša. Če pa se nekaj zgodi, je nemogoče testirati in dati v karanteno denimo 3000 ljudi, ampak v takem primeru prepustijo, da se virus širi naprej.

Zato je smiselno, da se v zgodnjih fazah odpiranja omeji združevanje na manjše število ljudi.

Če bomo imeli v naslednjih mesecih močne izbruhe virusa ali če se bo pozneje zgodil drugi val, morda do tega, da bi bile na varen način možne velike prireditve, sploh še ne bomo prišli, je opozorila Beovićeva.

Komentirala je tudi priporočila ob odprtju šol in dejala, da je vsako navodilo možno razumeti z nekaj prostega hoda, po pameti. A zdaj, ko se dejavnost začenja, je smiselno biti kar se da strikten pri upoštevanju navodil.

Če bo epidemiološka situacija ugodna, pa se bodo navodila spreminjala, postajala bolj ohlapna.

Nizko tlenje epidemije pomeni, da je virusa malo in je malo tudi možnosti, da bo prišlo do prenosa virusa v neki šoli. Zato bo možno pravila nekoliko spreminjati s časom. Možno pa je tudi, da se bodo priporočila spreminjala v večjo omejitev, če se bodo dogajali izbruhi.

Prof. dr. Bojana Beović poudarja, da moramo biti pripravljeni na fleksibilnost v eno in drugo smer.

C. R.